Тестостеронът е стероиден хормон и се секретира не само от мъжките тестиси, но в по-малка степен и от яйчниците при жените и в определени количества от надбъбречните жлези. Това е основният мъжки сексуален хормон и анаболен стероид. 
 
При мъжете, той е ключов за развитието на репродуктивни тъкани на органи като тестиси и простата, но отговаря и за вторичните полови белези: мускулна и костна маса, окосмяване, тембър и др. В мъжкото тяло има около 20 пъти повече от този хормон, отколкото в женското, но дори това количество е податливо на сезонни вариации. 
 
Обикновенно през пролетта неговата концентрация започва да се покачва, през лятото е в най-високата си точка, през есента започва да пада и най-ниски нива се отбелязват през зимата. Според проф. Йохан Свартберг от норвежкия университет Tromsø през зимата нивата на тестостерон при мъжа могат да са с от 20% до 40% по-ниски, отколкото през лятото или есента.
 
През 2009 г. проф. Свартберг и екипът му провеждат социологическо проучване, според което хиляди анкетирани мъже смятат за нормално през есента тестостеронът им да е много по-нисък, отколкото през лятото. Това обаче е масово разпространена заблуда – той трябва да е с леко занижени нива, резките му спадове още в началото на застудяването се коренят в други причини, не само в сезонната вариация. В периода септември-октомври, нивата му в кръвните изследвания не трябва да бъдат с повече от 10% по-ниски, отколкото за периода юни-август.
 
NEWS_MORE_BOX
 
До 45-50 години доброто здраве гарантира нормални нива на хормона в тялото. Ако той е твърде нисък, причините могат да са със сериозни последствия за здравето. Най-честите причинители на хормонални спадове са дефицит на витамин D, хипогонадизъм, заушка, наранявания на скротума и андропаузата, при мъже над 65.
 
Тестостеронът има както физиологично, така и психологично влияние върху здравето и честите, тежки депресии, понижено либидо или летаргични състояния, пониженитe памет, мотивация и самоувереност също могат да се считат за първи знаци на недостига му. Натрупването на мазнини в коремната и висцерални области и загубата на мускулна маса също могат да се коренят в дефицит на хормона. Ако тези симптоми са комбинирани с понижено сексуално желание и нарушена възможност за постигане и поддържане на ерекция, дефицитът е крайно обострен, което налага спешна консултация с лекар.