Затлъстяването става все по-сериозен проблем, както за жените, така и за мъжете. Начинът, по който се натрупват излишните килограми при двата пола, е различен. Жените обикновено натрупват мастна тъкан по бедрата и седалището, докато мъжете натрупват в областта на корема – т.нар. централно затлъстяване.

 


На какво се дължи различният тип затлъстяване при двата пола?
Оказва се, че основна причина за възникването на мъжкия тип затлъстяване е половият хормон тестостерон. Повечето здрави мъже, когато са млади, имат предимно спортна фигура - рамената са по-широки от ханша, мускулите са равномерно развити и излишната мастна тъкан е много малко.


 


С възрастта обаче структурата на мъжкото тяло се променя значително, появява се т.нар. бирено коремче, мускулната маса в областта на рамената намалява, обиколката на бедрата и задните части се увеличава. Типичната мъжка фигура започва да прилича на женска.

 


За описание на тези проблеми се използва термина „възрастов хипогонадизъм” – понижена секреция на мъжкия полов хормон.

 


За промените, които настъпват в мъжката фигура, са виновни не само лежането на дивана и прекаленото пиене на бира, но и промените, настъпващи в ендокринните органи и най-вече в промяна на нивото на тестостерона.

 


Тестостеронът е основният мъжки полов хормон (андроген), който се произвежда в тестисите. Той определя изявата на вторичните полови белези и регулира функцията на мъжките полови органи. По своята химическа структура хормонът представлява анаболен стероид и поради тази причина отговаря за поддържането на мускулната маса и изгарянето на мазнините.

 


Нивото на тестостерона започва да се повишава в началото на половото съзряване и достига своя връх от 25 до 30-годишна възраст. След 30-та година нивото на тестостерона при здравите мъже започва да намалява с 1-2% на година, като до 80-та година достига до 40% от нивото, на което хормонът е бил на 25-годишна възраст.

 


При наднормено тегло, повишено артериално налягане, захарен диабет, исхемична болест на сърцето и други заболявания, а също и при постоянен прием на някои лекарства, нивото на тестостерона спада по-бързо, което от своя страна усложнява допълнително здравословното състояние.

 


Нивото на тестостерона регулира функцията практически на всички органи и системи в мъжкия организъм.

 


Установено е, че продължителността на живота на мъже с ниско ниво на тестостерон е значително по-кратка, в сравнение с връстниците им с нормално ниво на хормона.

 


През последните 10 години медицината промени отношението си към мастната тъкан и в момента тя се разглежда като своеобразна ендокринна система, а затлъстяването като фактор, оказващ негативно влияние върху метаболизирането на веществата, но и върху синтеза на тестостерон.

 


Доказано е, че при всички мъже с наднормено тегло има някаква степен на понижаване на мъжкия полов хормон, който не може да се регулира без да се лекува затлъстяването.

 


В продължението: повече за тестостерона и до какво водят промените в нивата му