Д-р Явор Владимиров е специалист по акушерство-гинекология и репродуктивна ендокринология. Специализирал е репродуктивна ендокринология във Vooburg Hospital, Хага, Холандия и в Медицински Университет, Тел Авив, Израел. 

Има над 30 научни доклада и публикации в страната и чужбина, включително и в реномирани списания, като: “Fertility and Sterility”, “Assisted Reproduction and Genetics”, “Italian Journal of Obstetrics and Gynecology”.

Член е на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE).  Хоноруван преподавател в Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. 


Д-р Владимиров и неговият екип за първи път въвеждат у нас метода ин витро матурация (IVM).

 

 

Д-р Владимиров, кога може да се говори за безплодие при една двойка?
 

 

Безплодието се определя като невъзможност за реализиране на бременност след една година (приблизително 13 менструални цикъла) редовен полов живот. В такъв случай, е желателно двойката да направи консултация със специалист, за да се изяснят причините и при необходимост да се започне адекватно лечение.

 

Какви първоначални изследвания трябва да се направят?
 

 

Обикновено в началото се правят стандартни изследвания при мъжа и при жената.
 

 

При мъжа се прави спермограма и морфология, която показва оплодителния капацитет на сперматозоидите.
 

 

При жената се извършва проследяване на овулацията в един цикъл, определя се хормоналния баланс, яйчниковия капацитет и тест за проходимост на маточните тръби.
 

 

Това са базисните изследвания. В зависимост от конкретния случай и по преценка на специалиста могат да се назначат и допълнителни изследвания, даващи по-голяма яснота.

 

Колко семейства в България се сблъскват с репродуктивни проблеми?
 

 

За съжаление, няма обективна статистика, но ние приемеме, че европейската статистика е валидна за страната ни.


 

Това означава, че при 10-15% от двойките този проблем се проявява в различна степен. Случаите на безплодие могат да се категоризират в следните групи: безплодие в следствие заболяване при жената, безплодие в следствие заболяване при мъжа и безплодие в следствие заболяване и при двамата.

 

Какви са най-честите причини за проблеми със забременяването при жените?

 

До преди 15-20 години, като основна причина за проблеми със забременяването при жените се считаха сексуалнотрансмисивните заболявания, като гонорея например.
 

 

В последните години картината относно тези състояния се промени в посока хламидиална инфекция, причиняваща т.нар. тубарен фактор и заболявания като ендометриоза (5% от случаите).
 

 

Все по-честа причина за стерилитет при жената е ранно изчерпан яйчников резерв.
 

 

Епидимиологични проучвания показват, че при 10% от жените менопаузата настъпва по-рано – преди 45-годишна възраст (нормално, менопаузата при 90% от жените настъпва около 50-годишна възраст), като при 1% от женската популация спирането на менструалния цикъл се установява преди навършване на 40 години. При тези случаи често се наблюдава незадоволителен яйчников отговор при стимулация с цел лечение на безплодието.
 

 

Процесът на бързо изчерпване на яйчниковия резерв започва приблизително 13 години преди окончателното спиране на менструацията, т.е. при жени, които са в менопауза на възраст 45 години, този процес започва когато те са на 32 години. При тези жени е налице необходимост от диагностициране на ранното изчерпване на яйчниковия резерв.
 

 

При 20% от семействата с репродуктивни проблеми говорим за т. нар. неизяснен стерилитет, когато резултатите от проведените медицински тестове не показват отклонения, но въпреки това не настъпва бременност.Повече за мъжкия фактор на безплодието и за метода ин витро матурация (IVM), очаквайте скоро.