Противозачатъните хапчета са сред най-предпочитаните средства за контрацепция в репродуктивна възраст. Техният ефект обаче отдавна е обект и на проучвания за влиянието му върху сексуалното влечение на жените. Според някои учени такъв ефект има и те резонно повдигат въпроса дали хапчето антибебе убива удоволствието от секса. Защото, ако контрацептивите потискат либидото на жената, сексът с нея може ли да бъде пълноценен?

 

Според статистическите данни поне 60% от жените в репродуктивна възраст използват средства за дългосрочна контрацепция. Всяка трета от тях се доверява на приема на противозачатъчни, превръщайки ги в най-популярното сред своя пол средство за предпазване от нежелана бременност.


 

На база на този голям процент учени в САЩ провеждат специализирано проучване за установяване ефекта на противозачатъчните върху женското либидо.

 

Ефектът е проследен чрез отчитане качеството на сексуалния живот при 450 двойки. Това е позволило отчитане на прякото влияние на хапчетата антибебе върху сексуалното влечение на жените, както и върху сексуалната нагласа на техните партньори. Установено е, че либидото на мъжете не се влияе пряко от типа контрацептиви, използвани от тяхната партньорка. При жените обаче влиянието на противозачатъчните върху либидото е налице. Добрата новина е, че при най-често ползваните противозачатъчни то е минимално.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Установено е, че пероралните хормонални противозачатъчни не само не потискат сексуалното влечение на жените, но може и да го стимулират. Особено когато те са в дълготрайни отношения с партньора си. При дългосрочно обвързаните двойки либидото на жената, а оттам и качеството на секса не се влияят пряко от типа на ползваните от жената контрацептиви.

 

Проучването е проведено успоредно от екипи към 2 университета в САЩ – в Кентъки и Индиана. Според учените резултатите са достатъчни, за да оборят мита, че противозачатъчните хапчета може да отслабят сексуалното влечение на жените и сексуалния живот с партньорите им да пострада.

 

Резултатите го доказват – хапчето антибебе като средство за контрацепция не убива женското либидо. Причините за евентуални сексуални проблеми при жени, които ги употребяват, следва да се търсят другаде.