Феромоните са вещества, които се отделят от кожата. Те се „улавят“ от рецепторите на органите на обонянието, които изпращат сигнал в мозъка. Животните се намират, дори когато са на голямо разстояние едно от друго, именно чрез феромоните. Те определят и поведението им в периода на ухажване и чифтосване.
Установено е, че съществуват няколко вида феромони: за търсене на партньор, такива, които се отделят при състояние на страх, трети, които са използвани от животните да маркират територията си и други, с които съберат разръснатите членове от ятото.

Едва през 1990 г. се правят първите изследвания дали и как феромоните влияят на човека.

Човешката кожа отделя разнообразни феромони. Те участват във формирането на сексуалната привлекателност на даден индивид. Феромоните се улавят от Вомероназалния орган или органа на Якобс. Той се намира в носа и е структура различна от тази, която отговаря за обонянието. Свързан е със структури в мозъка, които контролират сексуалното поведение и образуването на хормони в човешкия организъм. Рецепторите на Вомероназалния орган са свръхчувствителни и могат да „надушат“ и минимално наличие на феромони във въздуха и да изпратят сигнал до мозъка.

Ароматът, който носят феромоните, е едва доловим, много дискретен е, дори неразличим. Парфюмите и дезодорантите, които използваме, ги подтискат, а през зимата облеклото ги „затварят“.

Стресът, умората, депресивните състояния, приемът на лекарства влияят на синтеза на феромони, което съответно се отразява на способността ни да привличаме срещуположния пол.


Заради лесната „загуба“ на феромоните учените преди години се заемат и създават техен синтетичен вариант. Изследвания по-късно категорично доказали, че жените, които използвали обогатени с феромони парфюми, се радват на повече внимание от страна на мъжете.


Производителите на козметика и парфюми доста ентусиазирано посрещнали информацията за феромоните и въздействието им върху човека. В производството на парфюми вече се използват синтетични феромони, които се смятат за пълен аналог на естествените.

Наличието на феромони в парфюмите не налага ограничаване на ароматите, напротив предлага се избор за всеки вкус и настроение.

Ползата от подобни аромати е двойна. Според учените продуктите, съдържащи синтетични феромони, стимулират отделянето на естествени от тялото. Трябва да се има предвид обаче, че спиртът разрушава феромоните, което означава, че трябва да се избират продукти без неговото съдържание.

Ясно е с каква цел може да се използват обогатените аромати, но освен това специалистите ги препоръчват за запазване на влечението между партньорите в дългогодишна връзка, когато се наблюдава адаптиране към естествените феромони на другия.

Приятният аромат с феромони има и терапевтичен ефект, редуцира стреса и умората, енергизира, активизира и създава жизнерадостно чувство.


Феромоните, освен в парфюмите, се добавят и в кремове, червила за устни. Непрекъснато се разширява асортиментът на продукти, съдържащи тези съблазняващи вещества. Интерес към тях има не само от страна на жените, но и от страна на силния пол, независимо от възрастта. Хора, ползващи продукти с феромони, споделят, че те подобряват емоционално им състояние. Според тях специалните аромати подобряват настроението им, правят ги по-открити и разкрепостени при общуването им с останалите.