Гъбичните инфекции с най-често развитие по слабините се срещат в литературата като tinea cruris. Причинителите на гъбички са микотични организми, наречени Trichophyton rubrum. Тя е част от семейството на най-агресивния гъбичен причинител – Candida albicans от род Candida. Те предизвикват заболяване наречено кандидоза (кандидиаза).

 

Инфекцията при жените се разпространява с изходна позиция – вагината. От влагалището може да се разпространят по околните тъкани, ако останат нелекувани.Мъжете най-често се заразяват по полов път или при обилно потене в зоната на слабините. Поради тази причина за мъжете е непрепоръчително носенето на тесни и спарващи дрехи – дънки, анцузи, тесни панталони от памук.


Гъбичките от рода на Trichophyton rubrum се развиват във влажна и топла среда. Носенето на тесни дрехи с бандаж или трико е предразполагащ фактор за инфекцията.

 

Клинична картина

Тя е характерна - силен сърбеж, предизвикан от големи червени обриви под слабините и външните гениталии. Обривът може да се разпространи до вътрешната част на бедрата. Обикновено пациентите сами поставят диагнозата си „кандидиаза”, поради характерните симптоми, които предизвиква инфекцията.


За лечение на гъбични инфекции се предоставят много препарати на конкурентна цена. При хронична форма на инфекцията се изписват медикаменти с по-агресивно действие към микроорганизмите.


Най-честите препарати, срещани в аптечната мрежа, са лосиони, съдържащи миконазол и клотримазол. Те трябва да се нанасят ежедневно, спрямо схемата изписана в листовката. Употребата на лосиона трябва да продължи месец, дори след като основната симптоматика отшуми, за да се постигне максимална протекция срещу повторно развитие на инфекцията и евентуално преминаване към хронична форма.


За хронична форма на заболяването се предписват антибиотици с бактерицидно действие, които елиминират болестотворните микроорганизми.

 

Съвети за домашно лечение

Измивайте редовно засегнатия участък с топла вода и антибактериални сапуни с неутрално pH, подсушавайте добре и прилагайте бебешка пудра, поддържаща средата суха. Срещат се и доказателства за ефективно приложение срещу слабинни гъбички на кедър, жасмин и масло от чаено дърво.
Билколечението е с доказано силен ефект. Препоръчва се схема за трикратно намазване през деня с разреден лимонов сок. Разтворът се нанася с памучен тампон върху засегнатите участъци.