Срамните въшки са малки паразитни насекоми, живеещи сред интимното окосмяване. Разпространяват се при контакт, най-често - сексуален. Съществуват и други, по-редки начини да бъдат прихванати – от чужди дрехи, кърпи, както и от тоалетни седалки. От една до три седмици след инвазирането могат да се проявят първите симптоми, включващи: сърбеж в засегнатия район, зачервяване и възпаление, причинени от разчесване; малки червени петна по бельото или кожата; черни прашинки по бельото и др.

 

Освен в интимните области, този тип въшки се среща и по космена покривка на крака и подмишници, гръдно окосмяване, брада, мустаци, а често и по мигли и вежди.


 

Възрастните срамни въшки са с големина около 2 милиметра и са от жълто-сивкави до наситено червени на цвят. Снасят яйцата си в основата на косъма. След излюпване, малките са бели на цвят и се наричат гниди.

 

Животът на тези насекоми трае от един до три месеца, за което време само една женска може да снесе над 300 яйца. Те се излюпват след 6-10 дни, а до три седмици по-късно вече са способни да се размножават. 

 

При разчесване на кожата заради сърбежа се развиват кожни инфекции - стрептодермии, импетиго, фурункулози.

NEWS_MORE_BOX

 

Не е известен случай тези паразити да пренасят полово предавани болести, но независимо от това е наложителна консултация със специалист при откриването им.

 

Ако бъдат открити, това индикира скорошен полов контакт с индивид с лоша лична хигиена, което е предпоставка за голямо количество полово предавани болести. Попадайки в такава рискова група, се правят тестове за най-разпространените венерически болести.

 

Премахването на този тип въшки не представлява проблем – лекар може да предпише най-подходящия лосион или шампоан, но понякога се налага остригване на засегнатия район. Не е подходящо да се избира такъв продукт без лекарска помощ – много от видовете срамни въшки могат да развиват резистентност към определени съставки, поради което трябва да се следват препоръките на специалист.