Спешна контрацепция означава всеки метод за избягване на нежелана бременност, който е използван след секс или преди имплантация на ембриона в маточната лигавица. Успехът на спешната контрацепция е 75-89%. 


Основно спешната контацепция се свежда до два метода - хормонален метод, познат като хапчето след секс или поставяне на вътрематочна спирала с медно покритие (метала). Хапчето след секс представлява една доза от 1500 мг левоноргестрел или 2 таблетки от по 750 мкг, взети на отстояние от 12 часа. Предпазване от нежелана бременност може да се осъществи и с поставянето на спирала до 5 дни след секс без защитни мерки. 


Механизмът на действие на хормоналната контрацепция е основана на хипотезата, че високото ниво на левоноргестрел нарушава узряването на яйчниковите фоликули и прекъсва овулацията. Важно е да е поясни, че хапчето след секс действа само, когато овулацията все още не е настъпила. Ако е прието след или по време на овулация, не се наблюдава ефект. Ефектът също така намалява с увеличаване на времето на приема след секс. Левоноргестрелът предотвратява 95% от бременностите, ако е взет в първите 24 часа след сексуален контакт, а спада до 85% в интервала 24-48 часа. Повторната употреба на хормонална спешна контрацепция след всеки секс без предпазни мерки намалява ефективността на метода. 


Хапчето след секс води до някои странични ефекти, като най-честите са гадене, повръщане, умора и световъртеж. Затова се порепоръчва да се вземе антиеметик заедно с левоноргестрела (например метоклопрамид). Ако жената повърне в първите два часа след приема на хапчето, трябва да се приеме втора доза. 

 

NEWS_MORE_BOX


Вътрематочната спирала също се използва като спешна контрацепция, когато се постави до 5 дни след секс, а ефикасността на метода е над 98%. Начинът, по който действа спирала, е да намали мотилитета на сперматозоитите и да създаде асептично възпаление на маточната лигавица, така че имплатнация на ембриона да е невъзможна. 


Не съществуват контраиндикации за прием на спешна контрацепция. При поставянето на вътрематочна спирала обаче трябва да се потвърди, че няма съществуваща бременност и да няма белези на инфекция на половите органи, за да се предотврати разпространието й в матката. 


Нежелани ефекти със спирала са свързани с поставянето на устройството. Кървенето и коремната болка са чести след поставянето, а най-тежкото събитие, което може да се случи е перфорация на матката, но това се случва по-малко от 1 на 1000 случаи. 


Препоръчва се жената да направи уринен тест за бременност, ако не забележи нормална менструация да последва през следващите 21 дни. Важно е да се подчертае, че спешната контрацепция, независимо каква е, предпазва от вътрематочна бременност, но е и от извънматочна такава.