Невъзможността за осъществяване и поддържане на ерекцията често е свързана със съдов проблем. Стесняването на артериите се отразява на кръвния поток, а това смущава ерекцията.
Не рядко това може да е първата изява на сърдечно съдово заболяване. Мъже, провели допълнителни изследвания по повод смущения в половия живот, често показват лоши резултати при велоергометрия или други натоварващи тестове, сочещи съдова патология - включително и на артериите на сърцето. В този ред на мисли, др Паркър Уорд, специалист кардиолог в Чикакгски Медицински Университет, казва, че смущенията в ерекцията са рисков фактор за сърдечен инцидент. Не малко мъже изобщо не следят кръвното си налягане, кръвната захар, нивото на холестерола. Тютюнопушенето също се пренебрегва.
Трябва обаче да наблегнем, че зад смутената ерекция не винаги се крие съдово увреждане, а психологичен, неврологичен или проблем от друг характер. тогава няма връзка между нея и сърдечната функция. Това обаче трябва да бъде изяснено от лекар с провеждане на допълнителни изследвания.