Водещите безразборен и случаен полов живот са изложени на по-голям риск от депресия. Специалисти установяват по-високи нива на обща тревожност, социално притеснение и депресия сред студентите, които наскоро са имали полов акт с непознат или с човек, с който са се запознали дни преди акта.
 
В проучването взимат участие 3900 хетеросексуални студента. 11% от тях, повечето от които мъже, съобщават, че през последния месец са имали чести случайни сексуални партньори.
 
Доброволците споделят за повишена тревожност и депресия вследствие на безразборния си сексуален живот, казва ръководителят на изследването, д-р Мелина Берсамин от Калифорнийския държавен университет.
 
Резултатите от проучването сочат, че при студентите, които имат случайни полови контакти има негативно отражение върху благосъстоянието и положението, свързано с психологичния стрес.
NEWS_MORE_BOX
 
Изследователите се надяват на допълнителни проучвания в тази насока, за да се установи дали не е в сила и обратната връзка, а именно психологичният стрес и проблеми да се отразяват на случайния и безразборен секс. 
 
Резултатите и данните от проучването са публикувани в The Journal of Sex Research.
 
Предишни проучвания сочат, че жените реагират по-негативно по отношение на случайния секс за разлика от мъжете. Причината според специалисти може до някъде да се търси в двойните стандарти, които позволяват мъжете да имат повече сексуални партньори от жените.