Кихането е защитен рефлекс, чрез който се отстранява натрупания секрет или попадналите във въздухоносните пътища дразнещи частици и вещества. Дразненето на лигавицата на носа може да бъде предизвикано от различни дразнители - вируси, бактерии, алергени, токсични вещества, тютюнев дим и други.


Кихането поддържа здравето ни и е важна част от имунната система, защото спомага за прочистване на носните отвори и така ни предпазва от бактерии и вируси.


Но ако не се постави носна кърпичка пред лицето при кихане, в околния въздух се отделят над 100 000 капки, казват специалистите. Особено опасно е в ситуации, в които хората са на близки разстояния, както е в обществения транспорт, например. В следващите пет минути патогенни микроорганизми циркулират и могат да заразят поне 150 души в близкото обкръжение, включително вследствие на контакт със седалки, врати, и други. Затова специалистите съветват стриктна хигиена и правилно поведение сред останалите след пребиваването на обществени места.Учени установяват, че скоростта на кихането може да достигне до 160 км/ч.


Вероятно много жени се чудят какво предизвиква кихане по време на скубането на вежди. Смята се, че то се дължи на активиране на нервни окончания, свързани с носа.


Рядко може да се случи да кихнете по време на сън, защото нервите, които отговарят за това действие, също спят. 


Кихане може да предизвика и физическото натоварване, което се дължи на хипервентилация. 


Оказва се и че сексът често кара хората да кихат. По време на секс, нервите са много чувствителни, което благоприятства кихане, казва Нийл Као, специалист по астма и алергии. То може да възникне в резултат на сексуални мисли, възбуда, полов акт, или оргазъм. И мъжете, и жените са засегнати от явлението.


За най-продължително кихане рекордът държи англичанката Дона Грифитс, която не спряла да го прави 978 поредни дни.