Първа част на материала

 

Липсата на овулация също не може да се смята за единствен показател за поликистоза на яйчниците. Ановулативните цикли могат да се дължат и на други причини като нередовно хранене, прекомерно физическо натоварване и изтощение, прием на медикаменти, болестни състояния на щитовидната жлеза, преждевременна яйчникова недостатъчност, аденом на хипофизата с повишен пролактин, което налага щателно изследване на състоянието на жената преди поставянето на диагнозата.При синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) се наблюдава тестостерон, който може да е в нормални до силно повишени стойности и в половината от случаите до силно завишен лутеинизиращ хормон. Нивото на фоликулостимулиращия хормон е нормално до леко под нормата, на пролактина от нормално до леко над нормата.
 


 

 

Разлики между показателите на СПКЯ и други състояния


Когато причината за ановулаторните цикли е заради физическо натоварване, за разлика от синдрома на поликистозните яйчници, не се наблюдават промени в нивата на лутеинизиращия, фоликулостимулиращия, пролактина и тестостерона.

 

При хранителни разстройства от типа на булимията, когато са налични колебания в теглото, пролактинът и тестостеронът се запазват в норма, но фоликулостимулиращият и лутеинизиращ хормон са много под референтните стойности.За хипер или хипотиреоидизма са характерни единствено промени в стойностите на пролактина, като сравнителен анализ между нивата на четирите хормона, по които се разпознава синдромът на поликистозни яйчници – фоликостимулиращ, лутеинизиращ хормон, пролактин и тестостерон. При хипер или хипотиреоидизъм нивата на фоликостимулиращия, лутеинизиращия хормон и тестостерона остават в норма.Преждевременната яйчникова недостатъчност се различава със силно повишен фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон на фона на нормален пролактин и тестостерон.Леко повишен може да бъде тестостеронът при вродена надбъбречна хиперплазия, а аденом на хипофизата се предполага при висок пролактин, леко понижени фоликустимулиращ и лутеинизиращ хормон и тестостерон в норма.

 
При синдром на поликистозните яйчници се измерва съотношението на фоликулярния андростендиол към естрадиол. Частното при синдрома е голямо и се обяснява с наличието на проблеми в процеса на превръщане на тестостерона, произведен от яйчниците, в естрогени чрез ензима ароматаза (при ароматизацията).

 

Нови клинични изследвания откриват връзката между някои от формите на синдрома и мутация на гена Р450.При ехографско изследване на яйчниците при СПКЯ се установява наличие на повече от 8 ненапълно развити фоликули, по-малки от 10 мм в диаметър.


В продължението: изследвания, които се назначават при СПКЯ