20% увеличение на случаите на сифилис и 22% увеличение на тези с гонореята в сравнение с 2016 г., показват новите данни на Public Health England.

 

Диагнозите на полово предаваните инфекции в Обединетото кралство остават непроменени като цяло, съобщава се относително същият брой като предходната година. Британските специалисти по здравеопазването изразяват загриженост относно спадането на теста за хламидиите. Въздействието на полово предаваните болести остава най-голямо при младите хора на възраст между 15 и 24 години, като сред най-изложените на риск са хората с различна от традиционната ориентация.


 

Хламидията остава най-разпространената болест, която представлява повече от 200 000 случая през изминалата година - почти половината (48%) от всички нови диагнози на полово предаваните инфекции през 2017 г. Тестването в специализираните клиники за полово предаваните заболявания е намаляло с 61% от 2015 г., което според експертите може да означава свиване на ресурсите. Това обаче може да отразява и увеличаването на използването на комплекти за тестване вкъщи - и наличието на тестване в други условия.

 

Повече от 7000 случая на сифилис и почти 46 000 случая на гонорея са съобщени на общественото здравеопазване във Великобритания през 2017 г. Нарастването на сифилиса следва 10-годишна тенденция, като три четвърти от новите диагнози са при хомо- и бисексуалните. Експертите изразяват загриженост относно възхода на гонореята и заплахата от супергонорея - рядък, но възникващ щам, който е устойчив на рутинно лечение на наркотици.

NEWS_MORE_BOX

 

През март първият случай на супергонорея на Острова бе открит на мъж, за когото се смята, че се е заразил с инфекцията чрез полов контакт в чужбина - в Югоизточна Азия. Впоследствие в Австралия са открити два "подобни" случая, което предполага, че супергонореята може да стане по-разпространена в бъдеще.

 

Междувременно значително намалява честотата на гениталните брадавици - с 90% спрямо 2009 г. - благодарение на широкото разпространение на ваксината срещу човешки папиломен вирус при момичета на възраст от 12-13 години. През декември миналата година Public Health England стартира сексуална здравна кампания, насочена към популяризиране на употребата на презервативи сред младите хора.