Вероятно серотонинът е виновен и за появата на бисексуалността или високата сексуална възбуда, колебаят се все още китайски учени, изследвали ролята на трансмитера върху сексуалното поведение.

Серотонинът, или както е известен „веществото на удоволствието“, се синтезира в мозъка. Част от медикаментите, предписани при депресия и психични разстройства, влияят именно на нивото на серотонин, а хората, които ги приемат, често имат по-ниско либидо.

За разлика от хората, мишките са изключително чувствителни на нивата на серотонин. При наблюденията си изследователите от Beijing's National Institute of Biological Sciences, отбелязват, че високите нива на серотонин водят до проблеми с ерекцията и еякулацията и обратното, при по-ниски те се връщат свръх активни на тепиха на сексуалната игра.

Учените провеждат изследване спрямо показателите на „веществото на удоволствието“. Те успяват да създадат поколение, на което липсва ген, отговорен за синтеза на серотонин.

Експертите установяват, че мишките, при които нивата на серотонин са ниски, поставени в една клетка без значение от пола им са най-активните в програмата. При тях се наблюдава сексуална активност около 80% от времето, прекарано в клетката. В сравнение обикновените мъжки индивиди, с нормални нива на серотонин, демонстрират особено страхливо поведение пред женските и сексуалната им  активност отнема само 20 – 30% от времето им.

Има и други факти, които подкрепят резултатите от експеримента. Мишките, при които липсва серотонин, подушват аромата на любовта еднакво добре, както при женските, така и при мъжките индивиди, и се стремят към сношение...

Не е съвсем ясно дали учените са намерили начин да „направят“ мишките бисексуални или пък силно възбудени, а във връзка с въпроса дали методът би могъл да се използва върху хора, няма никаква светлина.

Изследването е публикувано в Journal Nature.