Тийнейджърите, които имат часове по сексуално здраве в училище, започват да водят полов живот в по-късен етап от живота си, според специалисти.

Учениците, които нямат или не посещават този тип часове започват половия си живот съвсем рано и понякога без използването на контрацептиви.

Специалисти напомнят, че в часовете по сексуално здраве трябва да се споменава и говори не само за риска от полово предавани болести или нежелана бременност, но и за сексуалните наклонности и потребности.

По този начин тийнейджърите ще добият по-голяма представа за сериозността на половото сношение и че освен удоволствие, то може да крие и рискове за здравето и психиката.

В едно статистическо проучване взимат участие 4691 жени и мъже на възраст между 15 и 24 години. 86% от момичетата и 88% от момчетата, които не са посещавали часове по сексуално здраве, са започнали половия си живот преди да навършат 18 години.

Информираността сред младежите цели да избегне многобройните аборти още в началото на половото съзряване, както и предаването на различни болести по сексуален път.

Едно такова събитие може да остави трайна психологическа травма в живота, обясняват специалисти.

Включването на часовете по сексуално здраве в учебната програма е от изключително значение за по-нататъшния жизнен и осъзнат път на тийнейджъра, добавят те.