Сексуални смущения е термин, отнасящ се за широк кръг от проблеми в сексуалната изява и в сексуалната връзка. Тези трудности варират от чисто физически отговор до цялостните отношения между партньорите. 


Една от непосредствените причини за сексуалните смущения е сексуалното пренебрегване и неумението за изразяване на желанието и удоволствието от сексуалната връзка. Понякога се издига интелектуална и чувствена преграда срещу удоволствието от половия акт.


За семейството, при което има сексуални смущения, е характерно избягването на сексуалните контакти, нежелание да се разговаря по проблема, увеличаване на мастурбационната активност със заместващи въображаеми партньори и намалено самочувствие. Основните сексуални смущения при жената са следните:Намалено сексуално желание 

Намаленото либидо е повтарящ се недостиг или липса на сексуални фантазии, мисли или желание за сексуална активност. Това представлява най-честото нарушение на интимния живот. Такива хора не губят способността да изживеят пълноценен сексуален цикъл, което обаче е твърде рядко и при специални обстоятелства. 

 

NEWS_MORE_BOX


Липсата на либидо обикновено се развива в зряла възраст, често след нормален полов живот. При търсене на причините трябва да се има предвид, че либидото е резултат от психика, конституция, влияние на околната среда и по-малко на хормоналното състояние.


Либидото може да се промени и при някои физиологични състояние. Например липсата на желание за секс е нормално преди пубертата и при някои жени след менопаузата. Също така, по време на бременност желанието намалява поради психологически и еволюционни причини. Физическата и психическата умора пораждат сексуална апатия.


Диспареуния

Тази дума означава болезнен и затруднен полов акт. Диспареунията е най-честата сексуална дисфунцкия, поради която жените се консултират с гинеколог. Честа причина с недостатъчната възбуда на жената. Здравата вагина се разтяга бяз болка, така че размерът не би трябвало да е причина за диспаериунията след подходящата интимна игра. 


С възрастта обаче епителът на вагината атрофира. Стените стават тесни, неразтегливи и има вероятност сексът да стане болезнен. Други заболявания, които могат да доведат до болка при секс са например слединфекциозни страствания, болезнени белези след епизиотомия или разскъсване, а също и при възпалителни заболявания на уретрата. 


Нарушен оргазъм

Невинаги жената изпитва оргазъм след нормална възбудна фаза. За разлика от намаленото либидо при липсата на оргазъм има сескуално желание и сексуален отговор, макар и непълноценен. Широко разпространена причина е неодстатъчната сексуална подготовка. Установена е пропорционална зависимост между продължителността на сексуалната игра и честотата на оргазма при жената. 


Лечението при тези смущения е подобно. Постигането на оргазъм е изкуство и на двамата партньори – те трябва да намерят подходящия начин за полов контакт.