Позитивното настроение към сексуалността и сексуалните фантазии са свързани с желанието за полов контакт при хората. Психологията на влечението между половете и интимните взаимоотношения са изучавани от учени от Department of Personality, Evaluation and Psychological Treatment към университета в Гранада (Universidad de Granada).
Изследователят Juan Carlos Sierra Freire споменава, че има малко надеждни и приложими методи за оценка на сексуалното влечение. Той и колегите му обаче са използвали адаптиран подход, разработен от Spector, Carey и Steinberg. Чрез него е измерена индивидуалната сексуална мотивация от една страна, а от друга - желанието за полови сношения с друг човек. Тези фактори дават представа за евентуални разногласия при дадена двойка. Загубата на либидото е една от основните причини за сексуалните дисфункции сред нежния пол. Мъжете са настроени по-позитивно към стимули и мисли за интимни взаимоотношения. Отношението им към темата и фантазиите им определено са стимулиращ фактор. Все пак, понякога фантазиите могат да срещнат неодобрение. Проучено е, че садистични фантазии могат да потиснат либидото у мъжа.
У жените то също се влияе значително от техните мисли. При тях обаче стресовите ситуации и тревога по различни проблеми играят много по-голяма роля за половите функции. Желанието за сексуални взаимоотношения води и до възбуда и оргазъм. Контакт, осъществен без подходящото настроение, трудно би довел до такъв отговор. А то самото се влияе от много фактори.
Либидото се разглежда на социално, психологично и неврофизиологично ниво. Т.е. то има и своя органична основа в лицето на неврохормонални взаимодействия.
Според Sierra удоволствието от половият контакт може да бъде подпомогнато от обучение относно сексуалните стимули, както и подходящо отношение към него. В проучването е наблегнато и на ефекта от фантазиите. Те самите се използват при терапия на сексуална дисфункция, при доказана липса на органична причина. Изследванията в областта продължават.