Сексът може да провокира бактериална инфакция в пикочните пътища при жените, което да доведе до разпространението ѝ в други органи. По време на половия акт уретрата влиза в контакт с гениталната област и бактериите могат да навлязат и да засегнат матката и бъбреците. Така всеки път, когато жена има сексуални взаимоотношения, тя е изложена на риск от инфекции на пикочните пътища (ИПП). Жените, които имат повече сексуални партньори, са изложени на по-висок риск от инфекцията.

 

Инфекцията на уринарния тракт е с 10 пъти по-голяма вероятност да засегне жените, отколкото мъжете, като една на всеки пет жени по света преживява проблема поне веднъж в живота си.Сред симптомите на инфекцията на пикочните пътища са болезнено и често уриниране, болки в корема и долната част на гърба, сърбеж и чувство за парене, които могат да попречат на нормалните дейности.

 

За да се избегне разпространяването на инфекции и бактерии по пикочните пътища, може да се спазват някои прости правила. На първо място, преди и след полов акт е препоръчително да се уринира, тъй като това може да помогне за отстраняване на бактериите и за възпрепятстване тяхното размножаване.

 

Така не се позволява и те да прераснат в инфекция. На второ място, е много важен честият прием на вода. Това помага за по-често уриниране, което не позволява разпространяването на бактерии и инфекции по пикочните пътища.

 

Следващото много важно правило е да се поддържа добра хигиена. Практикуването на подходяща хигиена преди и след полов акт може да помогне за избягването на растежа на бактерии, които да причинят сериозни инфекции.

 

Съществуват и някои митове за инфекциите на пикочните пътища. Първият е свързан с това, че тясното облекло може да причини инфекции на уринарния тракт. Всъщност, няма никакви доказателства, че прилепналите дрехи могат да повлияят на развитието и разпространението на инфекциите на пикочните пътища.

 

Друг често срещан мит е, че сокът от червена боровинка, може да помогне за възпрепятстването на инфекции. Според експерти напитката не помага за превенция от батктериалната инфекция.