Сексуалните проблеми и проблемите с пикочния мехур са често срещани с напредване на възрастта, но наличието на диабет може да влоши оплакванията. 

 

Кръвоносните съдове и нерви могат да бъдат увредени от действието, което оказва върху тях високата кръвна захар. 


 

Поддържането на кръвната захар в оптимални граници е от съществено значение за предотвратяване увреждането на кръвоносните съдове и нерви.

 

Кой е по-вероятно да бъде засегнат?

По-вероятно е да се стигне до такъв тип усложнения, ако страдате от диабет и:

  • Кръвната захар не е добре контролирана;
  • Имате увреждане наречено диабетна полиневропатия;
  • Имате високо артериално налягане;
  • Имате висок холестерол, който не е лекуван;
  • Наднормено тегло и затлъстяване, както и недостатъчната физическа активност.

Какви сексуални проблеми могат да имат жените с диабет?

Намаленото сексуално желание, вагиналната сухота и болезнения полов акт могат да се появят в резултат от увреждане на нервите, намален приток на кръв към гениталиите и хормонални промени. 


Разбира се, това могат да бъдат и симптоми на менопауза.

 

При диабет тялото и умът преминават през много промени. Например, както високите, така и ниските нива на глюкоза в кръвта могат да повлияят на желанието за секс. Или може да се окажете по-уморени от обикновено, или депресирани и тревожни, което ви прави по-малко заинтересовани от секса.

 

Жените с диабет са по-склонни към развитие на гъбични инфекции. В голяма част от случаите те са причина за чувство за неудобство или болезнен полов акт. 

 

Въпреки, че някои гъбични инфекции могат да бъдат лекувани в домашни условия, е от съществено значение да обсъдите симптомите си със здравен специалист. Някои от симптомите на инфекция с дрожди са подобни на други видове инфекции, включително полово предавани болести.

 

Ако страдате от диабет и планирате да забременеете е важно нивата на кръвна захар да се доближават до целевия диапазон. Високите стойности могат да навредят на плода през първите седмици, дори и преди да се установи бременност.

 

Състояния като синдром на поликистозните яйчници и затлъстяване, които са свързани с диабет, могат да затруднят зачеването.

Какви проблеми отстрана на отделителната система могат да възникнат следствие на диабет?

Диабетът може да предизвика увреждане на нервите на пикочните пътища, причинявайки проблеми с уринирането. От своя страна наднорменото тегло и затлъстяването влошават тези симптоми.

 

Някои от пациентите с диабет, които не контролират добре нивата на кръвна захар, обикновено съобщават за увеличаване честотата на уриниране. Дори тази част от болните, които са достигнали прицелни стойности на глюкоза, съобщават за симптоми на инконтиненция.

 

Увреждането на нервите, затлъстяването и инфекциите на пикочния мехур, които са свързани с диабет, често са свързани с проблеми с контрола на пикочния мехур. Инконтиненцията може да доведе до избягване на дейности, които някога са ви радвали. 

 

Проучвания показват, че с увеличаване на индекса на телесна маса е по-вероятно да се появят симптоми на уринарна инконтиненция. Важно е да се знае, че проблемите с контрола на пикочния мехур често са лечими и се срещат дори при хора, които нямат диабет.

 

Диабетът сам по себе си е предпоставка за чести урологични инфекции. Хората, страдащи от диабет са по-склонни към развитие на цистит. 

 

Ако се появят симптоми на често уриниране, придружени от болка и парене, е необходимо да потърсите лекарска помощ и да започнете лечение. Инфекциите на пикочния мехур могат да се развият в бъбречни инфекции (пиелонефрит) и допълнително да утежнят клиниката.

 

Към първа част на материала