Сексуалните проблеми и проблемите с пикочния мехур са често срещани с напредване на възрастта, но наличието на диабет може да влоши оплакванията. 

 

Кръвоносните съдове и нерви могат да бъдат увредени от действието, което оказва върху тях високата кръвна захар. 


 

Поддържането на кръвната захар в оптимални граници е от съществено значение за предотвратяване увреждането на кръвоносните съдове и нерви.

 

Могат ли сексуалните проблеми и проблемите с пикочния мехур да са симптоми на диабет?

Да. Промените в сексуалната функция и оплакванията от страна на отделителната система могат да са признак на диабет. Увреждането на нервите, наречено още диабетна невропатия, може да увреди части от тялото ви. 

 

Например, много проучвания доказват, че мъжете с диабет могат да развият еректилна дисфункция 10 до 15 години по-рано от мъжете без диабет.

 

Кога трябва да потърсите лекарска помощ?

При поява на симптоми от страна на отделителната система или интимни проблеми е препоръчително да говорите с лекар. Тези проблеми може да са знак, че трябва да контролирате диабета си по различен начин или с различни медикаменти.

 

Може да ви е неудобно и трудно да говорите за тези неща. Не забравяйте обаче, че здравните специалисти са обучени да говорят за всеки вид здравословен проблем. 

 

Всеки заслужава да има здравословни отношения и да се наслаждава на заниманията, които обича.

Кой е по-вероятно да бъде засегнат?

По-вероятно е да се стигне до такъв тип усложнения, ако страдате от диабет и:

  • Кръвната ви захар не е добре контролирана;
  • Имате увреждане наречено диабетна полиневропатия;
  • Имате високо артериално налягане;
  • Имате висок холестерол, който не е лекуван;
  • Наднормено тегло и затлъстяване, както и недостатъчната физическа активност.

Какви сексуални проблеми могат да имат мъжете с диабет?

Промените в кръвоносните съдове, нервите, хормоните и емоционалното здраве по време на диабет може да затруднят получаването на удоволствие по време на полов акт.

 

Еректилната дисфункция е проблем, който се среща при повече от половината болни с диабет. Мъжете, които имат недобре контролирана кръвна захар, са 3 пъти по-склонни да развият еректилна дисфункция от мъжете без диабет.

 

Добрият контрол на хроничното ви заболяване може да помогне за предотвратяване и лечение на еректилната дисфункция, причинена от диабетна невропатия и проблеми с кръвообращението.

 

Друго усложнение може да бъде изкривяването на пениса. Мъжете с диабет са по-склонни да имат т. нар. болест на Пейрони. Това представлява наличие на белези по пениса или плаки, които причиняват изкривяването му по време на ерекция. 

 

Това изкривяване може да направи половия акт болезнен или дори невъзможен. Някои мъже с болест на Пейрони могат да имат еректилна дисфунцкия.

 

Нивата на тестостерон при мъжа естествено намаляват с възрастта. Въпреки това, нивата на тестостерон по-ниски от нормалното, могат да бъдат причина за еректилна дисфункция при някои мъже или да обяснят защо някои мъже често се чувстват уморени, депресирани или нямат желание за секс.

 

Мъжете с диабет, особено тези, които са по-възрастни и с наднормено тегло, са по-склонни да имат ниски нива на тестостерон.

 

Някои проучвания показват, че мъжете с диабет могат да имат проблеми със сперматозоидите, което затруднява зачеването. Те могат да се движат по-бавно или да не са в състояние да оплодят яйцеклетката.

 

Работата в тясно сътрудничество с вашия партньор и медицински специалист помага със справянето с този проблем.