Сексуалните взаимоотношения създават добро настроение и правят човека по-концентриран и амбициозен на работното място. Увеличава се също и неговата продуктивност


Проучване показва връзката между сексуалните взаимоотношения през нощта и ангажираността на работа на следващия ден. В изследване в продължение на две седмици са анкетирани 159 жени, работещи на пълно работно време. В анкетата са задавани въпроси за тяхната сексуална активност през нощта и производителността им на работното място на следващия ден. Резултатите показали, че в деня, след като участничките са имали сексуални взаимоотношения, са били по-ведри и щастливи, но и са изпитвали по-голямо удовлетворение и ангажираност на работното място. Те съобщават също, че са били по-овладяни и концентрирани на следващия ден.


Д-р Марта Лий, сексолог, разяснява защо сексът влияе на човека и неговата работа по такъв начин. Според нея хората, които правят секс всеки ден, са по-креативни. Това е така, защото окситоцинът, който е установен, че повишава когнитивните способности, насърчава творчеството на човек. Втората причина, която тя изтъква, е, че сексът стимулира имунната система. Хората, които правят редовно секс, са с по-високи нива на антитела, които защитават организма от микроби, бактерии и вируси. Така човек боледува по-малко и е по-работоспособен.


Д-р Лий твърди, че сексът намалява стреса. Когато се прави секс, мозъкът получава хормони и невротрансмитери, включително окситоцин, допамин и серотонин. Така сексът успокоява нервната система, подобрява настроението, понижава кръвното налягане и държи далеч от тревожността.


Според проучване, проведено от държавния университет в Орегон, служителите, които имат здравословна връзка и редовен сексуален живот, са по-щастливи и по-ангажирани в работата си. Изследователите открили, че тези, които правят често секс, са с повишено добро настроение в продължение на 24 часа, което е причина и за удовлетворение в работата и поемане на всички ангажименти в нея.