Сексът помага на мозъка да расте, твърдят американски учени от университета Принстън, съобщава PLoS Onе.

 

Изследователите провели научен експеримент, целящ да провери дали приятните, но стресиращи преживявания могат да имат обратен ефект.  За целта учените оставяли в клетки двойки полово активни плъхове веднъж дневно или веднъж на две седмици и измервали промяната в хормоналните нива на глукокортикоиди, за които се предполага, че отговарят за пагубния ефект на неприятните преживявания върху мозъка.

 

Получените данни били сравнени с тези от девствени опитни животни. Резултатите потвърдили очакването, че независимо от честотата на сексуалните актове, при полово активните плъхове имало значително увеличение на броя на невроните в хипокампуса – дял от мозъка, свързан с паметта, чиито клетки са особено чувствителни към неприятни преживявания.

 


Според авторите на изследването, колкото по-голяма била честотата на сексуалните актове, толкова по-голям бил и обемът на хипоталамуса.
 

 

Проведени тестове за нивото на стреса при гризачите, базиран на времето, за което животните започват да се хранят при смяна на заобикалящата ги среда показва, че плъховете с опит в секса са по-малко тревожни от девствените. Кръвните изследвания пък показали, че лабораторните животни които правели секс ежедневно са със значително по-ниски нива на глукокортикоидите (хормоните на стреса).


Въпреки, че хормоните на стреса имат пагубен ефект върху мозъчната тъкан, той може да бъде преодолян, ако отключилото ги преживяване е приятно, уверени са авторите на изследването.