Ако някоя жена се нуждае от още една причина за редовен секс, изследователите може да я предоставят. Според данните на ново проучване сексът може да повлияе на хипокампуса при жените – област в мозъка, която има отношение към паметта. Затова редовният секс се свързва с подобряване на паметта сред жените. 
 
Въпреки че данните са противоречиви, те предлагат научно обоснована мотивация за повишена активност в сексуален аспект. 
 
Специалистите поясняват, че жените, които правят повече секс, помнят по-голям брой думи, по време на проведените тестове. Сексуалната активност не помага на участничките по-добре да запомнят лица.
 
Въз основа на тези резултати, изследователите заключават, че половият акт стимулира областта на хипокампуса в женския мозък, което означава, че сексът подобрява функцията на паметта
 
Според данните на предишни проучвания, които не са фокусирани върху секса, всяка форма на физическа активност е склонна да стимулира областта около хипокампуса – от тичане до йога. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Това означава, че не конкретно самият полов акт води до благоприятния ефект по отношение на паметта, а самата тренировка, която жените получават по време на секс. По този начин се увеличава притокът на кръв към мозъка. Въпреки това, данните са любопитни и подчертават и тези ползи от редовния секс
 
Според резултатите на проучване от 2014 г. половият акт може да намали тревожността, докато от данните на друго става ясно, че сексът ни прави по-малко невротични, по-отворени, по-осъзнати и по-сигурни в интимните си връзки. Подобрява се също така и цялостното благосъстояние на организма. 
 
Данните от настоящото проучване са поместени на страниците на Archives of Sexual Behavior.