Поредица от проучвания показват, че сексът е изключително благоприятен за мозъка. Лабораторно проучване от 2010 г. открива връзка между сексуалната активност и растежа на мозъчните неврони. След това през 2013 г. се прави друго проучване, на което се показва, че ежедневната сексуална активност е свързана не само с генерирането на повече неврони, но и с повишено когнитивно функциониране.


Друго скорошно изследване също доказва, че сексът е добър за мозъка, тъй като може да подобри паметта. В него са изследвани 78 хетеросексуални жени на възраст между 18 и 29 години относно тяхната честота на сексуални взаимоотношения. За целта на участниците е възложена задача, която проверявала паметта. Оказва се, че жените, които правили секс по-често, по-добре запомняли. 

 


Направено е и проучване с участието на възрастни мъже и жени между 50 и 89 години относно тяхната сексуална активност. То отново потвърждава, че сексът действа положително върху мозъка и най-вече върху паметта. Оказва се, че сексът над 50-годишна възраст е изключително добър начин за подобряване на краткосрочната памет.


Според изследователите това се дължи на отделянето на хормони по време на полово сношение, които имат стимулиращ ефект върху хипокампа, област от мозъка, важна за паметта.


Не само сексът, но и целувките, докосването и любовната игра се разглеждат с положителен за паметта ефект. Според науката обаче, както те, така и сексът, трябва да бъдат редовни, за да има полза.

 

Трябва да се отбележи, че резултатите се отнасят до вагинален секс. Авторите подчертават, че извадката не е голяма и че други фактори също може да са повлияли паметта. Не е ясно дали качеството или продължителността на половото сношение могат да имат отношение към данните.


Според изследователите са необходими повече изследвания преди да се каже със сигурност дали сексът наистина подобрява паметта, но данните са достатъчни, за да се твърди, че сексът стимулира по-добрата памет.


В допълнение, сексът е здравословна дейност, която оказва положително влияние не само върху мозъка, но и върху цялото тяло. Той подобрява самочувствието, здравето на сърцето и стимулира имунната система. Добрият секс създава добро настроение, което също допринася за по-добрата памет.