Когато чуем пристрастяване и зависимост първата ни асоциация е алкохол или хазарт. А какво ще кажете за секса?Психолозите сравняват зависимостта към секса и голямата нужда от сексуално удоволствие, като цяло, със зависимостта към наркотичните вещества.Много хора възприемат пристрастяването към секса като нещо нормално и повод за гордост. Често се шегуват, че ако могат да се пристрастят към нещо, то това непременно е сексът.
Но зависимостта към половия акт и всичко свързано с него може да се окаже голям проблем, както за психическото, така и за физическото състояние на човек.Колкото и интересен да звучи терминът „зависимост към секс“, състоянието може да навреди на социалното и финансово положение, до отчуждение в семейството и с приятелите, както и да навреди на здравословното състояние.Разбира се срещат се и скептични мнения, че не съществува понятие като сексуално пристрастяване и това съвсем не е болестно състояние, а повод за оправдание при изневяра или похотливо поведение.Сексът е като храната и въздуха, основна нужда за всеки човек, но не е и единствено условие за съществуване.

 

 

NEWS_MORE_BOX


С появата на интернет, сексът стана още по-достъпен под една или друга форма: кибер секс, лесно намиране на секс за една вечер, по-достъпни еротични и порно филми и други.Много психолози са на мнение, че от 3% до 5% от хората са сексохолици, а достъпът до интернет може и да увеличи бройката.Зависимостта към секса не значи да обичаш секса прекалено много или, че просто си сексуално активен. Това е състояние, което е продиктувано от психологическа травма и половият акт служи като средство да се избяга от реалността.При оргазъм се отделят големи количества от хормоните допамин и серотонин, които придават усещането за опиянение. Сексохолиците, които се подлагат на терапия трябва да се лекуват в продължение на от 3 до 5 години. Често терапията включва изкуственото набавяне на двата хормона.Както при останалите видове зависимости, така и при тази има шанс за рецидиви, възвръщане на състоянието.За секса няма граници в пола, социалното положение, религията, националността. Това е удоволствие, което веднъж изпитано е напълно достатъчно, за да те накара да го повториш отново и отново. Но не всеки човек, който пие алкохол е алкохолик.