Че сексът е важен в много отношения, знаем всички. Че може да бъде и полезен в много отношения, също е добре известно. Оказва се обаче, че за доста голяма група мъже и жени редовният секс може да има изявен лечебен ефект. Според ново проучване в тази група попадат хората, които са диагностицирани с камъни в бъбреците.

 

Наблюдава се тенденция те да бъдат насърчавани да правят секс поне 2 пъти седмично като облекчително средство за по-лесно изхвърляне на бъбречните камъни и поддържане здравето на уринарния тракт.


 

Официалната статистика сочи, че в световен мащаб около 13% от мъжете и 7% от жените имат камъни в бъбреците и може да се възползват от тази препоръка, т.е. съвсем практично да съчетаят приятното с полезното.

 

Установяването на позитивния ефект на редовния секс върху уринарното здраве е плод на продължителни проучвания. Последните данни за него идват от Турция, където в началото на годината е проведено проучване сред близо 100 мъже с бъбречни камъни. Те са разделени на 2 групи. Първата от тях се лекува със стандартни за този тип бъбречни проблеми медикаменти, а в лечението на втората група се инкорпорира и препоръката за редовен секс. И позитивните резултати при втората група само две седмици след назначаване на лечението са напълно неочаквани, дори за лекуващия екип.

 

Установява се, че редовният секс помага за много по-лесно изхвърляне на периферно разположени бъбречни камъни с размери до 6 мм. Позитивният ефект се наблюдава при 75% от мъжете и жените, които са правили секс поне 2-3 пъти седмично по време на проучването.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Появата на този ефект си има чисто научно обяснение. Според учените релакиращият ефект на сексуалния оргазъм върху мускулатурата на уринарните пътища улеснява значително преминаването на камъните и изхвърлянето им от тялото. За сравнение позитивен ефект се наблюдава една при 50% от хората от втората група, които са лекувани с медикаменти за улесняване изхвърлянето на бъбречните камъни.

 

Резултатите от проучването са публикувани в авторитетния журнал Urology, като се посочва, че те са еднакво валидни и при двата пола. Това за пореден път доказва многостранната роля на секса както върху емоционалното, така и върху физическото ни състояние, и разкрива още една полза от него.