Според ново проучване сексът е ключова съставка за щастливия брак. Той насърчава дългосрочното удовлетворение от отношенията между партньорите. Водещият автор Андреа Мелцер от държавния университет във Флорида и съавторите на проучването твърдят, че по-голямата част от двойките не правят секс всеки ден. Според Международната асоциация по сексуална медицина само 21% от женените мъже и 24% от омъжените жени правят секс 4 или повече дни всяка седмица.

 

Изследователите решиха да проверят тази теория, като анализират данните от 2 проучвания, в които включиха общо 214 младоженци. Като част от проучването, двойките трябвало да попълват анкети в продължение на 14 дни, като съпрузите били помолени да съобщават дали са провеждали сексуални активности, както и да отбелязват колко са доволни от сексуалния си живот. Двойките трябвало да оценяват ежедневно удовлетворението си от връзката и партньорите им. 


 

По време на изследването през тези две седмици, двойките съобщават, че правят секс средно 4 дни. Изследователите установили, че дори само един сексуален акт, е довел до удовлетвореност в партньорите за 2 дни. Така те обобщават, че двойките, които имали повече сексуални взаимоотношения, са с по-голямо брачно удовлетворение за по-дълго време, в сравнение със съпрузите, които имали по-малка честота на секс.

 

Мелцер, главният автор на изследването, твърди, че резултати са важни, тъй като те подкрепят предишни изследвания, които предполагат, че сексът играе важна роля във взаимоотношенията. Причината е, че сексът поражда интимност, а ендорфините, окситоцинът и допаминът, които се освобождават по време на оргазма, изпълват с чувство на удовлетворение, щастие, привързаност и доверие в двойката. В допълнение, сексът помага на партньорите да се чувстват по-близки. Затова колкото по-чест е сексът, толкова по-голяма е вероятността отношенията между съпрузите да протичат гладко.

 

Именно заради това учените препоръчват винаги партньорите да намират време за половинката си и по-специално за секса, въпреки натоварения работен график. Така връзката ще бъде по-силна, а бракът – по-щастлив.