Да умееш да говориш е изкуство. Някои хора отделят години, за да развият ораторските си умения. При някои се получава, при други завършва с провал, но има хора, които са самородни таланти. За някои мъже това е признание за цял живот. Една от причините за този успех всъщност се дължи на височината и тембъра на техния глас. Във всеки един момент от социалните ни контакти, ние можем да променяме височината на нашия глас, да сменим тембъра, да включим повече или по-малко интонация в речта си. Това го правим непрекъснато и според ситуацията, а единствената ни цел е да можем да въздействаме на околните.

 

Височината на гласа при мъжете е от особено значение за два основни социални аспекта – властта и секса. Мъжете с по-нисък, плътен и дълбок глас обикновено са с по-голям гръден кош и притежават физически данни на здрави и силни личности - лидери. Дори само слушайки ги, без да ги виждат, жените си представят такъв тип мъж отсреща. В повечето случаи те са сексуално привлечени и търсят тяхното внимание.


NEWS_MORE_BOX

 

Мъжете, които говорят продължително с по-висок глас предизвикват чувство за дискомфорт и има по-голяма вероятност на недоверие отстрана на жената.

 

Случвало се е жени да се влюбват в радиоводещи само заради приятния им глас, дори в последствие да разберат, че визуално не са толкова атрактивни.

 

Гласът на жената също има своята роля в отношенията с противоположния пол. Често високият глас на жената предизвиква асоциация на тревожност в мъжа, като това е и основната причина за кратката продължителност на връзката им.

 

Придобивайки друга нотка, особено по време на овулация и ставайки „звънлив“, тя дава на мъжа ясен сигнал, че е сексуално привлечена от него.

 

Има държави по света, където още в училище учат момчетата да говорят по-ниско, като част от тяхната култура, давайки знак за доминираща нация.

 

Всъщност, никак не е трудно да променим начина си на говорене. С редовни упражнения гласът може да стане по-плътен, по-силен и по-ясен. Има разбира се физически особености като например подредба на зъби, изкривена носна преграда и други, които пречат на човек да има приятен глас, но с напредването на медицината могат да се направят корекции, с които да се благоприятства този процес.

 

Усъвършенствайки своите гласови дадености, мъжете са в силата си да отворят всяка малка врата към сърцето на жената. Независимо от възрастта, социалното положение и расата, ние сме склонни да приемем и обикнем хората, с които ни е приятно да общуваме. Гласът ни е оръжие, което можем да използваме навсякъде и по всяко време – без особени правила, само с инстинкт.