Казвали са го и преди – сексът си е тренировка. И въпреки че това твърдение често е пропито с чувство за хумор, се оказва, че сексът действително може да бъде толкова ефективен, колкото и 30-минутно бягане според ново проучване. Нещо повече – то е доста по-приятният начин да се раздвижим и изгорим калории
 
Констатациите на изследователите сочат, че сексуалната активност играе ролята на чудесна тренировка както за мъжете, така и за жените. Въпреки това обаче, представителите на силния пол са по-облагодетелствани – те изгарят по 4, 2 калории за минута, в сравнение с жените, които топят по 3,1 калории за същото време. 
 
При бягане на пътека във фитнеса за 30 минути мъжете и жените изгарят респективно по 9, 2 и 7,1 калории за една минута. Въпреки че по време на секс се използва по-малко енергия, интензивността при полов акт често пъти е по-голяма. Това означава, че ползите от сексуалната активност потенциално може да се считат за толкова значими, както тези при физическите упражнения
 
В проучването участие взимат 21 хетеросексуални двойки на възраст между 18 и 35 години. Първоначално те тичат на пътека във фитнес за 30 минути – интензивността е умерена. За уточнение – редица здравни органи препоръчват да извършваме умерена физическа активност 30 минути дневно поне пет пъти седмично. 
 
След това на всеки участник е дадена лента SenseWear, която измерва изразходваната енергия чрез топлинни сензори, акселерометри и галванични сензори, които реагират посредством кожата. Двойките трябва да правят секс веднъж седмично, като по време на акта трябва да носят лентата. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
След всеки полов акт участниците отговарят на въпроси, свързани с тяхното участие, както и това на партньора им, по време на сексуалния акт. Освен това те трябва направят сравнение между ефективността от натоварването при сексуалното преживяване, както и по време на тичането.
 
Участниците трябва още да се опитат да определят и количеството калории, които според тях са изгорили, както и усилията, които са вложили в двете активности поотделно. 
 
Съвсем неизненадващо, 98% от тях определят секса като много по-приятно занимание от бягането на пътеката, а 81% от тях съобщават за изключително високо ниво на лично удоволствие и удовлетворение. Средната продължителност на сексуалния акт е 24, 7 минути, като варира от 10 до 57 минути. 
 
Мъжете изгарят средно 101 калории по време на секс, докато жените – 69 калории. Изследователите също така установяват, че участниците, при които сексуалната активност трае най-дълго, изгарят повече калории, в сравнение с бягането на пътеката – 306 срещу 276 калории. 
 
Проучването е публикувано в сп. PLOS One.