Хирургичното отстраняване на матката (хистеректомия) е показано за редица заболявания и състояния – рак на тазовите органи (матка, яйчници, пикочен мехур и др.), маточна фиброза, ендометриоза и др. Макар че много жени се притесняват, че хистеректомията може да влоши сексуалния им живот, редица проучвания показват, че опасенията им са напразни. Нещо повече, в някои случаи операцията подобрява сексуалните преживявания.

 

Едно такова проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, проследява сексуалната функция на 1000 жени между 35 и 49-годишна възраст, преминали хистеректомия. 90% от участничките не са навлезли в менопауза по време на проучването. Изследователите от Университета в Мериленд проследяват участничките в продължение на две години след операцията и заключават, че:


  • Сексуалната активност нараства след хистеректомията – броят на жените, които правят секс поне 5 пъти на месец се увеличава с 10% след операцията.
  • Честотата на оргазмите нараства – 63% от участничките получават оргазми преди хистеректомията, в сравнение със 72% след нея.
  • Интензитетът на оргазмите също нараства – делът на участничките, съобщаващи за силни оргазми, се увеличава от 45 на 57%.
  • Болезнеността по време на секс намалява. Ефектът на хистеректомията тук е най-осезаем – намалението е от 40 на едва 15%.
NEWS_MORE_BOX

 

Въпреки че някои жени съобщават и за негативни ефекти върху сексуалната си функция, повечето участнички се радват на повече ползи, отколкото негативи.

 

Отстраняването на матката е високо инвазивна манипулация, която в повечето случаи се разглежда като средство от втора или трета линия за лечение. В някои случаи тя може да бъде избегната чрез хормонозаместителна терапия. Проучване, проведено през 2012 г. показва, че комбинацията от прогестерон и естрогени е най-ефикасното средство за подобряване на сексуалната функция при жени след менопауза.

 

В някои случаи хормонозаместителната терапия се използва и за предотвратяване на нежеланите ефекти на хистеректомията. Скорошни проучвания показват, че хормонозаместителната терапия е най-ефективна именно за това показание.

 

Всяка година 600 000 жени преминават хистеректомия. Счита се, че между 10 и 15% от операциите са неоправдани от медицинска гледна точка, причините за което могат да бъдат различни – грешно поставена диагноза или неправилно стадиране на заболяването (например рак на яйчниците), недооценяване на алтернативните терапии и др.