С времето всяка жена констатира, че в главата на партньора й се върти предимно една и съща мисъл. И учудващо или не, в повечето случаи това не е мисълта за храната, а за секса. Доколко въпрос на късмет е това, всяка жена може да прецени сама за себе си. Сигурно е едно – мъжете не може да бъдат обвинявани за това, че мислят предимно за секс, защото това е правило, закодирано в особеностите на мъжкия мозък.

 

А по-важното е, че сексът е дотолкова дълбоко закодиран в мозъка на мъжете, че той е склонен да го приоритизира пред храненето, напук на стремежа към оцеляване.


 

Може да звучи налудничаво, но точно това е заключението на научен екип, проследил първосигналното отношение на мъжете към секса, а данните са оповестени в авторитетния журнал Nature.

 

Проучването е проведено съвместно от британски и американски учени. Те установяват много интересна зависимост. Поставени в условията на продължително гладуване, но в присъствието на жени, мъжете са по-склонни да търсят удовлетворяване на сексуалния си нагон, отколкото на глада.

 

В основата на този феномен стоят анатомични особености на мъжкия мозък. Тайната се крие в наличието на специфична двойка неврони, които мъжете притежават, а жените – не. Те се означават като мистериозни клетки на мъжкия пол (mystery cells of the male, или МСМ). Макар мъжете и жените да имат много подобно вродено отношение към секса, наличието на въпросните нервни клетки в мъжкия мозък изцяло променя инстинктивното отношение на мъжете към сексуалния нагон.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Разликите в отношението към секса при двата пола се оформят в процеса на сексуалното съзряване. Тези разлики помагат на мъжете по-добре да запаметяват усещанията, асоциирани със секса и да го приоритизират в бъдеще. Това подсказва, че разликата в отношението към секса при двата пола наистина се крие в главата и че се дължи на чисто неврологични особености в устройството на мозъка.

 

Така, пътят към любовта на мъжа може наистина да преминава през стомаха, но само като отклонение от главнотото шосе, което тръгва задължително от мозъка.