През летните месеци сексът в басейна може да изглежда особено примамлив. Трябва да се знае обаче, че сексът във водна среда може да крие някои рискове. Въпреки че в повечето басейни се слага хлор за дезинфекция, то в тях може да има наличие на много бактерии. Това може да причини полово предавани инфекции (ППИ). Поради тази причина сексът на подобно място не е за предпочитане.


На второ място, водата може да отмие естественото овлажняване. Истината е, че водата не служи като вагинален лубрикант, което е противно на всеобщото мнение. Нещо повече – сексуалните взаимоотношения във водна среда могат да причинят изсушаване, а това да доведе до болезнено сношение и съответно до раздразнение. Това пък може да причини промяна на естественото вагинално рН и да се получи инфекция, млечница или бактериална вагиноза. Според някои гинеколози дори, ако жена има полово сношение в басейн, има голям шанс химикалите от него да навлязат във влагалището и да го раздразнят.


Използването на презерватив във водна среда като басейна например не е съвсем безопасно, тъй като има голяма вероятност да бъде изхлузен, а дори и скъсан. Причината е, че повечето от тях са на водна основа, поради което бързо се измиват във водата. Тези пък, които са на маслена основа са с голяма вероятност да се повредят. Затова нито един от двата варианта не са достатъчно надеждни от гледна точка на безопасността. Така също шансът от нежелано забременяване е доста по-голям. Смята се, че правенето на секс в басейна със силиконов лубрикант е по-добър вариант, тъй като той ще бъде по-мазен за по-дълго време.И още едно много важно нещо – както при секса на суха среда, така и в басейна, след секс задължително трябва тялото добре да се хидратира, за да се зачести уринирането. Така ще се предотвратят нежеланите инфекции.


Поради тези причини гинеколозите препоръчват сексът да бъде на суха среда, а не във водна, каквито са басейните. Според тях последните увеличават риска от неразположения, бактерии, инфекции, нежелана бременност, а дори и заболявания на половите органи.