Според едно популярно схващане за жените сексът е като виното – става по-хубав с времето. Има научни данни, че удоволствието от секса при жените е най-високо през менопаузата. Това може да се разглежда като компенсация от страна на природата за перманентния спад на хормоналните нива в този период.

 

Именно ниският естроген обаче е причина и за някои от най-сериозните затруднения от сексуално естество, които тормозят жените, навлизащи или вече навлезли в климактериума.


 

Така се оказва, че сексът през менопаузата може да бъде едновременно удоволствие и неудобство, с тенденция обаче удоволствието да завземе трона, ако жената успешно превъзмогне провокираните от менопаузата неудобства.

 

Секс през менопаузата – кое е основното затруднение?

Физиологичните промени, които по-късно ще провокират сексуален дискомфорт, се появяват още през пременопаузата, няколко години преди навлизане в същинския климактериум. Първи сигнал за тях дават болките при полов акт, състояние известно като диспареуния.

 

Тези болки са провокирани от отслабващата естествена секреция на влагалищната лигавица и последващата вагинална сухота. Според клиничната статистика тя е налице у поне 50% от жените в пре- и същинска менопауза, а диспареуния се наблюдава при поне една трета от тези жени.

 

Важно за всички жени, наближаващи менопаузална възраст, е да знаят, че преградата, която ги дели от това, което според специалистите ще бъде най-добрия секс в живота им, е много крехка. Дискомфортът от вагиналната сухота може да се неутрализира успешно и бързо и жената да се възползва от всички предимства от сексуално естество, които менопаузалната възраст предлага.

 

NEWS_MORE_BOX

 

А те не са малко. С напредване на годините жената опознава тялото си все по-добре. Сексуалните техники се усъвършенстват, знае какво й помага да достигне до оргазъм и как да си го осигури. Това е от огромна полза и за партньора й, което носи двойни ползи. Проучванията показват, че колкото по-фокусирана върху собственото си сексуално удовлетворение е жената, толкова по доволна ще бъда не само тя, но и партньорът й. Причината:  по-егоистичният подход на жената в леглото, спестява усилията на партньора й да се грижи сам за нейното задоволство и по-важното – той няма да се колебае дали й доставя удоволствие, защото ще е очевидно, че тя подсигурява това.

 

Факт е, че всички тези фактори са по-постижими в периода на менопауза, когато освен себе си, жената вече е опознала максимално и своя партньор. Табутата постепенно отпадат, време е за най-хубавия секс в живота на жената. А и на мъжа.