Гонореята или триперът е едно от венерическите заболявания, които се предават по полов път. Понякога заболяването протича без симптоми. В останалите случаи те наподобяват характерните при кандидоза, хламидиоза или цистит. Гонореята е една от най-разпространените инфекции по света, всяка година се разболяват над 200 души.


Гонореята е социално значимо заболяване, заради това че причинява безплодие. Заболяването е разпространено предимно сред хората на възраст от 20 до 30 години. Не се изгражда имунитет, което означава, че може да се боледува няколко пъти. Усложненията от гонореята са сериозни и тежки.


Заразяване
Честотата на заболяване във възрастовата група от 16 до 31 години достига 80 %  от общия брой на случаите. Сексуални отношения без предпазни мерки и няколко на брой сексуални партньори са основните причини за разпространението на заболяването.

Банални са начините на заразяване с гонорея – по полов път, включително чрез орален и анален секс. Заразяване може да се получи и при един полов контакт със заразен партньор. Рискът от заразяване в този случай е 50-90 %.

Заразяването е възможно и от болна майка на новородено при раждането.

 
Малко вероятно е заразяването с гонорея да се получи по битов път. Това се дължи на факта, че животът на бактерията причинител - Найсерия гонорее извън организма е много кратък, само няколко минути и то предимно във влажна среда.
 
През последните години се отбелязва нарастване на безсимптомните случаи на гонорея и нейни форми, при които симптомите са слабо изразени. Заради това, че заразеният не подозира носителството, вероятността от разпространяване на болестта и развитие на усложнения, тези форми се смятат за опасни.

Самолечението при заболяване от гонорея е недопустимо, тъй като не се отчита резистентността на микроорганизма към антибиотици, още повече че често инфекцията с Найсерия гонорее е придружена със заразяване с хламидии, трихомони или микоплазма.Симптоми на гонореята
Инкубационният период при мъжете обикновено варира от 2 до 5 денонощия, при жените от 5 до 10.

При мъжете оплакванията са: парене при уриниране, чести позиви, отделяне на гнойни секрети от уретрата, оток, понякога болезнена ерекция.
 
Жените също изпитват парене при уриниране, появява се неспицифичен влагалищен секрет, болка ниско в корема, повишаване на температурата. Тези симптоми показват разпространение на инфекцията към матката.


Лечение
При лечението се изписват антибиотици, които са ефективни срещу гонококите. Преди назначаването им задължително се прави изследване за наличие на други инфекции – хламидия, сифилис, хепатит В и С, ХИВ.  


Лечението се провежда под строг контрол от страна на лекаря. Необходимо е въздържане от полови контакти. Назначава се специален диетичен режим – ограничава се пикантната, мазната храна, избягват се пушените продукти и кисело-млечните.
 

Необходимо е сексуалният партньор също да предприеме изследване за заболяването и при данни за наличието му да проведе лечение.