Донованиозата, позната също така като ингвинален гранулом, представлява полово предавана болест, която рядко се среща извън тропическите и субтропическите региони. Понастоящем съществува дебат за правилната номенклатура на причинителя. Въпреки че причината първоначално е идентифицирана като Calymmatobacterium granulomatis, въз основа на някои аргументи, базирани на филогенетичното сходство с видовете Klebsiella, е направено предложение да се прекласифицира като Klebsiella granulomatis comb nov.

 

Епидемиолозите не са сигурни дали инфекцията се предава единствено по полов път, но най-засегнатата възрастова група е тази между 20 и 40 години – най-активната в сексуален план. Първият признак на инфекция обикновено е твърда папула или подкожен възел, който по-късно се превръща в язва. Най-често засегнати са гениталиите, като това става в 90% от случаите. При 6% от случаите болестта покосява и кожата на устните, венците, бузите, небцето и фаринкса.


 

Установени са четири вида ингвинален гранулом. Най-честите са улцерогрануломатозните, характеризиращи се със силно изразени, червени язви, които кървят лесно при докосване. При хипертрофичните, язвите имат повдигнат, понякога орехов вид. Междувременно, некротичната донованиоза причинява дълбоко разрушаване на тъканите и съответно – лоша миризма. Последните са склеротичните, при които лезиите причиняват фиброза – разрастване на съединителната тъкан.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Шамир Пател, фармацевт от Chemist 4 U съобщава пред "Ливърпул Ехо", че състоянието може да се лекува с антибиотици, но времето е от съществено значение. "Всяко забавяне може да причини плътта около гениталиите буквално да гние", споделя той. Това показва и изследване, публикувано в Journal of Sexually Transmitted Infections през 2006 г.: ако не се лекуват, язвите се разпространяват локално, причинявайки лимфедем и „генитално осакатяване“.

 

Тъй като ингвиналният гранулом причинява кървене, рискът от заразяване с ХИВ е повишен, поради което засегнатите трябва да бъдат тествани за вируса, заявява Британската асоциация за сексуално здраве.

 

Донованиозата се приема за изчезваща инфекция. Наскоро британските медии съобщиха, че в близката година е диагностицирана една жена, а статистиките сочат, че в САЩ случаите на заразяване са близо 100 на година, като повечето от тях се проявяват при хора, пътували до (или са от) места, където заболяването е често срещано.