Макар понякога да не си признават, жените често изпитват ревност, когато са около друга жена, особено ако тя разговаря с половинката им. Според данните на ново проучване тази ревност може да бъде свързана в по-голяма степен с хормоните, отколкото с неувереността на жената. 
 
За целите на своето проучване изследователите показват на 220 участнички снимки на жена. Една от снимките е направена в периода, когато жената е в овулация, а другата – когато е извън този период. 
 
Докато гледат снимките, изследователите установяват, че участничките, при които нивата на естрогена са в своя пик, който се случва в периода на овулация, са по-склонни да смятат, че жената, която е снимана в същия този период, е заплаха. 
 
Оказва се, че естрогенът във вените е виновен за тази преценка. Изследователите установяват този ефект, само когато жените гледат снимката, която е направена, когато нивата на хормона са най-високи. 
 
По думите на специалистите връзката между хормоните и първичната реакция, при която виждаме другата жена като заплаха, се дължат на вид конкуренция. Оказва се, че не харесваме идеята друга жена да бъде наоколо, когато сме биологично подготвени да се възпроизвеждаме.
NEWS_MORE_BOX
 
Тъй като данните са вследствие на сравнително малко проучване, изследователите поясняват, че е необходимо да проверят дали те ще се потвърдят и при по-мащабно такова с участие на по-голяма група жени
 
Въпреки че авторите твърдят, че жената изглежда по-атрактивна по време на овулация, двете снимки изглеждат почти идентични и има вероятност резултатите да са съвпадение. Освен това, привлекателността може да бъде доста субективна. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на сп. Biology Letters.