Ретроградната еякулация представлява връщането на сперматата назад през уретрата към пикочния мехур вместо към външния и отвор върху главата на пениса при мъжа. Вследствие на това при оргазъм се отделя малко или никакъв еякулат – настъпва „сух оргазъм”. Основният проблем, свързан с ретроградната еякулация е намаленият фертилитет на мъжа.
 


Сперматозоидите се произвеждат в тестисите. От там те преминават през надсеменника и семепровода (ductus deferens). Той играе ролята на резервоар на сперматозоиди. Той продължава в еякулаторен канал (ductus ejaculatorius) след сливането му с изходящия от семенните мехурчета канал. Секретът им съставлява 50-80% от обема на еякулата, с вискозен характер, алкално рН и високо съдържание на фруктоза. Простатата е следващия жлезист орган, чийто секрет се включва в крайния еякулат. Той предсталвява млекоподобна течност с кисело рН. При еякулация се отделя в пикочния канал, където се смесва с останалата част от семенната течност. По време на еякулация настъпва контракция на част от мускулите на тазовото дъно и семенната течност бива изхвърлена през пикочния канал. Нормално сфинктерът около шийката на пикочния канал е затворен при този акт. Ретроградна еякулация настъпва при слабост на този мускул и пропускането на сперма назад към пикочния мехур.
 


Клинично ретроградната еякулация протича, както стана въпрос, с намален по обем до липсващ еякулат и отделянето на мътна урина след оргазъм. Обикновено няма промяна в субективната оценка на оргазма, но не рядко чувствителността е променена. Основният проблем, който възниква, е невъзможността за забременяване при партньорката.
 Причините са свързани с прием на някои видове медикаменти или неврологична увреда от различен характер – неврологични заболявания, увреда на гръбначен мозък, увреда на периферни нерви при оперативна намеса – най-често на пикочния мехур, простатата, лимфна дисекция и др., облъчване в тазова област. Особен проблем представлява диабетната невропатия като етиологичен момент във връзка с високата честота на метаболитното заболяване. Медикаменти, нарушаващи тонуса на сфинктера на шийката на пикочния мехур са някои видове антипсихотици и антидепресанти, както и алфа-блокери, използвани в лечението на артериалната хипертония и контрола над простатната хипертрофия.
 


Диагностицирането се осъществява с анализ на седимента на урината скоро след еякулация, при което се откриват сперматозоиди. Лечението зависи от етиологията. При свързването и със страничен ефект на провеждано лечение, прекратяването му овладява проблема. При подлежащо неврологично заболяване и в случаите на увреда на нервите при оперативна намеса или облъчване, възможностите не са много. Използват се медикаменти, алфа-адренергични агонисти – ефедрин, фенилефрин. Трицикличните антидепресанти също имат сходен ефект, индиректно. Някои антихистаминови средства, използвани в борбата с алергичните реакции, имат холинолитично действие, което също повишава тонуса на сфинктера на пикочния мехур.
 


По отношение на безплодието, метод на избор за постигане на бременност са асистираните репродуктивни технологии, а именно чрез интраутеринна инсеминация. Урината на мъжа се центруфугира, изолират се сперматозоидите и се въвеждат във влагалището и матката на жената. Процентът на успех е много висок.

 

Инфертилитетът е основната индикация за лечение на ретроградната еякулация. Неврологичните усложнения обикновено са свързани и с други смущения на еректилната и еякулаторна функция, когато вниманието трябва да бъде и в друга насока.