Либидото на жените съвсем естествено не остава константно през годините. Високите и ниските честоти на желание се колебаят в зависимост от това дали съвпадат с началото или края на интимната връзка, в зависимост от големите житейски промени, бременността, менопаузата или наличието на заболявания. Някои лекарства, предписани във връзка с едно или друго психическо разскройство, също могат да окажат негативно влияние върху сексуалния апетит.

 

Ако вашата липса на интерес към секса продължава или се връща често, причинявайки стрес в живота ви, може да имате състояние, познато като хипоактивно разстройство на сексуалното желание


 

Въпреки че не съществува магическо число, което да засече нормата при сексуалното желание, което означава, че то може да варира от жена на жена, съществуват някои симптоми, които са алармиращи: 

 

a) Липса на интерес към какъвто и да е вид сексуална активност, включително мастурбация .
б) Тотална или рядка ангажираност със сексуални фантазии и мисли.
в) Тревожност от липсата на сексуална активност или фантазия.

 

Желанието за секс се основава на сложно взаимодействие на редица фактори, част от които ще засегнем тук. 

 

1. Физически причини.

 

1.1. Сексуални проблеми: Ако чувствате болка по време на секс или не можете да достигнете до оргазъм, това може да редуцира либидото ви.
1.2. Медицински състояния: Редица състояния, които принципно не са свързани със секса, могат да доведат до липса на желание. Такива например са артрит, рак, диабет, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест и неврологични заболявания.
1.3. Лекарства: Някои лекарства като антидепресантите от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин са известни като понижаващи сексуалното желание.
1.4. Лични избори: Чаша вино може да ви предразположи, но прекалено много алкохол може пък да окаже обратния ефект. Допълнително, пушенето намалява кръвотечението, което от своя страна е възможно да възпрепятства възбудата.
1.5. Хирургия: Всяка операция, свързана с гърдите или гениталиите, може да повлияе на себеусещането ви и респективно на сексуалната функция и желанието за секс.

 

2. Хормонални причини.

 

2.1. Менопауза: Нивата на естроген спадат по време на прехода към менопаузата. Това може да намали интереса към интимния акт и да доведе до сухота във влагалищната лигавица, което да причини дискомфорт по време на секс. Въпреки че много жени все още се радват на задоволителен секс по време на менопаузата и извън нея, някои се отличават с намалено либидо по време на хормоналната промяна.
22. Бременност и кърмене: Хормоналните промени, умората и промененият образ на тялото предразполагат към спирачки на сексуалния живот.

 

3. Психологически причини

 

3.1. Тревожност и депресия.
3.2. Финансов и/или работен стрес.
3.3. Ниско самочувствие.
3.4. История на физическо или сексуално насилие.
3.5. Предишни негативни сексуални преживявания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Взаимоотношения.

 

4.1. Липса на емоционална близост
4.2. Нерешени конфликти.
4.3. Лоша комуникация във връзка със сексуалните нужди, предпочитания и граници.
4.4. Липса на доверие в партньора ви

 

Имайки предвид разнообразието от причинители, може да отнеме много време и търпение преди да намерите правилния лекар, който е достатъчно опитeн в сферата, за да ви помогне. Въпреки това си струва да преминете през препятствието, за да си гарантирате по-здравословен живот в и извън леглото.