Етимологията на думата „климактериум“ от английски език е „кулминация“, след която постепенно започва спад. Счита се, че този период от живота на жената се характеризира с неспособност за раждане, предразположеност към болести, остаряване на организма, по-малко внимание от противоположния пол и други.


В китайския език климактериумът се нарича „гън ниен ци“, което се превежда като "период на възраждане, на ново начало". Всъщност, наистина, през този период личностните качества на жената се проявяват в пълната си сила.


Терминът „ранен климактериум“ се използва за случаи, в които той настъпва преди 40-годишна възраст. Климактериумът бележи края на репродуктивната способност на жените. Това е естествено явление и обикновено се случва между 45 и 55-годишна възраст.Защо това състояние може да настъпи по-рано?

 

То, може да е следствие от други медицински състояния като преждевременно изчерпан яйчников резерв, автоимунни заболявания, хромозомни аномалии и инфекции като туберкулоза и заушка.


Други причини могат да бъдат: стрес, тютюнопушене, замърсена околна среда, липса на движение, недостатъчен сън, генетична предразположеност, употреба на преработени храни – всичко това нарушава хормоналния баланс.


Като причина се разглежда и подлагането на строги диети, постоянните колебания в теглото. Твърде слабите жени често имат недостиг на естрогени, тъй като тези хормони се складират в подкожната мастна тъкан.

NEWS_MORE_BOX


Затлъстяването пък е рисков фактор за развитие на синдрома на поликистозните яйчници – една от основните причини за навлизането в ранна менопауза. Подлагането на строга диета обаче не е решение на проблема, тъй като от недостига на хранителни вещества се нарушава първо яйчниковата функция. По този начин организмът пести ресурси, тъй като репродуктивната функция не е жизнено важна за организма.


Промените, които се случват при климактериума, допринасят за развитието на няколко симптома:


1. Безплодие - настъпва краят на репродуктивния живот на жената и вече е невъзможно зачеването на дете.


2. Нередовна менструация е един от най-често срещаните симптоми при ранен климактериум. Цикълът може да е по-обилен или по-слаб, а интервалите между две менструации могат да станат и по-кратки, и по-дълги, докато напълно изчезне.


3. Вагинални промени. Вагиналната сухота също е сред симптомите. Количеството естроген в организма намалява и това прави вагината по-тънка и по-малко еластична. Сексът може да е болезнен. И все пак, има различни начини да избегнем вагиналната сухота и да подобрим сексуалния си живот.


4. Горещи вълни Както подсказва името, това са усещания за горещина, които възникват спонтанно и обикновено са най-интензивни в областта на гърдите, врата и лицето. Честотата на горещите вълни може да варира от няколко пъти седмично до многократно всеки ден. Има различни лекарства, които могат да помогнат при горещите вълни.


5. Главоболие и емоционални проблеми
Главоболието е често срещано сред жените, които преживяват ранен климакс.Те могат да получат и емоционални симптоми като тревожност, раздразнителност, ниска самооценка, депресия и замъгляване на разсъдъка.