Операцията за отстраняване на простатната жлеза - радикална простатектомия - може да увеличи с 20-години продължителността на живот при 80% от пациентите с напреднал рак на простатата, сочи ново проучване.


В него взимат участие пациенти претърпели простатектомия, страдащи от рак, разпространил се извън жлезата, известен като cT3 рак на простатата.


80% от хората претърпели процедурата са с по-големи шансове за нормален живот в сравнение с хората подложени само на химиотерапия и хормонално лечение, твърдят изследователите.


Ракът на простатата е една от най-разпространените форми на рак при мъжете. Особеното при този вид е, че той се развива бавно и може с години да не се разбере за съществуването му. В началните стадии заболяването протича без наличието на видими симптоми. Единственият начин за откриването му е чрез профилактични прегледи, при които се прави ректално туширане или изследване на туморния маркер простат специфичен антиген (PSA).


PSA представлява протеин, продуциран от цитоплазмата на клетките на простатата. При изследване се наблюдава за повишени стойности на протеина, което е индикатор за простатно заболяване и вида на заболяването.