Всеки знае, че пушенето е вредно и е свързано с множество здравословни проблеми. Ново проучване обаче стигна до неподозиран резултат – пушенето при момичетата води до болезнена менструация.


Оказва се, че пропушването още в ранна тийнейджърска възраст е гаранция за хронични и тежки менструални спазми впоследствие, които при това доста трудно се поддават на медикаменти.


Ако първата цигара е била запалена на възраст около 14 години, то болките по време на месечния цикъл ще бъдат дори инвалидизиращи, твърдят учените от университета в Куинсленд, Австралия.Дисменореята засяга около 91% от жените в репродуктивна възраст. В Щатите това е най-честата причина жените и момичетата да отсъстват от работата или учебните занятия.


Австралийските специалисти стигнали до своя извод след експеримент, включващ 10 000 млади жени на възраст между 18 и 23 години, които трябвало да отговарят на множество въпроси, свързани с начина им на живот.

NEWS_MORE_BOX


Било установено, че 60% от участничките в проучването изпитват силни менструални болки всеки месец.

 

Същите тези 60 на сто посочили, че са пропушили още в прогимназията.


Останалите момичета се оплаквали от по-слаби или никакви спазми, като посочвали, че не употребяват тютюневи изделия или го правят само в редки случаи в компания и с питие.


Предишно изследване показва, че пушенето причинява и безплодие.


Освен това при пушачките рискът от извънматочна бременност е два пъти по-висок в сравнение с непушачките. Първите са също така по-предразположени към рак на шийката на матката и влизат в менопаузата две години по-рано.