Тютюнопушенето може да се окаже по-голям на враг на мъже, отколкото някой някога е предполагал.


Ново изследване, публикувано в сп. Science показва, че пушенето на цигари може да „изтрие“ Y хромозомата – мъжка полова хромозома, която е отговорна за детерминирането на пола.


Откритието е направено след продължително наблюдение на три групи мъже на възраст над 48 години. Сравнение на ДНК от кръвни проби показва ясно, че пушачите са изгубили много повече Y хромозоми от непушачите.Тествани са и други фактори, като спортуване, диабет, индекс на телесната маса, образование, употреба на алкохол и други, но значително увеличаване на загубата на Y хромозоми се наблюдава само при тютюнопушене.

NEWS_MORE_BOX


Авторите отбелязват, че към момента, това е най-често срещаната незиготна мутация. Среща се при 12-16%  от пробите при хора над 70 години. Загубата е 2.4 до 4.3 пъти по-вероятно при пушачи.


Загубата на този тип хромозоми не влияе на репродуктивните способности, но често се наблюдава при пациенти в напреднали стадии на ракови заболявания.


При мъжете заниженият брой на Y хромозоми е свързан също с по-ниска продължителност на живота и по-високи рискове от рак.

 

Учените още не са сигурни каква е връзката между загубата на хромозоми и раковите заболявания, но най-вероятното обяснение е честотата на мутации и грешки в копирането на ДНК.