Голям процент от сексуалните разстройства се коренят по-скоро в психологически, отколкото в органични/биологични фактори, особено когато става дума за лица под 50 години.


Преди всичко е важно да споменем видовете сексуални разстройства при мъжете и жените. Сексуално разстройство с психологически произход може да възникне на ниво сексуално желание. Разстройството на сексуалното желание е намалената или пълната липса на умствено (напр. фантазии) и емоционално настроение (напр. страст) на мъж или жена, участващи в какъвто и да е сексуален акт. Всъщност често може да се появи сексуално отвращение, при което лицето напълно избягва всякакви сексуални „призиви“ или стимули от партньора си. Сексуално разстройство може да възникне на ниво възбуда. Това е свързано с невъзможността за получаване или поддържане на ерекция, която се наблюдава при мъжете и липсата на вагинално овлажняване при жените. И накрая, сексуално разстройство с психологически произход може да се развие на ниво оргазъм. Това включва преждевременна и инхибирана еякулация при мъжете и липса на оргазъм при жените.


Важен психологически фактор за сексуалните разстройства е семейството и по-широката среда, в която мъжът или жената са израснали. Фактори като строгото родителство напр. „Сексът е неморален и опасен“, недостатъчна и невярна информация за секса напр. „Мъжът винаги трябва да е готов за секс“, нарушените родителски отношения като липса на емоционален и физически контакт, както и ранни травматични преживявания като сексуално насилие над деца, са важни ранни психологически фактори, които изглежда се обвиняват за развитието на психосексуални проблеми в зряла възраст.Много пъти сексуалните проблеми отразяват по-дълбоките конфликти, които съществуват в една връзка / брак. Тоест, еректилната дисфункция може да е резултат от липса на комуникация и интензивни кавги между двойката или отсъствие на сексуално желание между партньорите. Всъщност много пъти, ако има подобрение в общите отношения на двойката, в същото време се възстановява нормалната полова функция.


Стресът е един от най-мощните фактори за предизвикване и поддържане на психосексуално разстройство. Стресът произвежда вещества в кръвта (адреналин, норадреналин), които достигат пениса за няколко секунди и причиняват свиване на артериите и разширяване на вените, което води до отпускане на пениса. Например, едно единствено събитие на липса или запазване на ерекция може да предизвика интензивно безпокойство или страх от провал у мъжа. Тревожността от представяне е свързана с агонията от получаване на ерекция, поддържане на ерекция, способността за оргазъм и удовлетворението на партньора ви. Стресът обаче носи повече стрес, така че човекът не може да функционира сексуално нито на ниво желание, нито на възбуда, нито на оргазъм.


Депресията е друг важен психологически фактор за сексуалната дисфункция. Когато човек страда от депресия, той има ниски нива на енергия, настроение и удоволствие. Депресията е неразривно свързана с липсата на сексуално желание поради липсата на удоволствие и настроение у депресирания човек.


И накрая, медиите изиграха ключова роля в сексуалния живот на хората през последните десетилетия. Например медиите (списания, телевизия) представят „перфектната жена“, която винаги е провокативна, женствена, красива, годна и готова да отговори на обаждане, създавайки фалшив модел за подражание.

 

Поради това много жени се чувстват в неравностойно положение, когато не могат да изпълнят този „идеален“ стандарт, в резултат на което не се чувстват комфортно с тялото си и партньора си. Резултатът е, че те не могат да се наслаждават на полов акт и да се чувстват комфортно със своята сексуалност. Така те са в капан в порочен кръг от тревожност, депресия и ниско самочувствие, което може да създаде дори някакво хронично сексуално разстройство.