Британски учени са установили, че жените, които взимат противозачатъчни таблетки, по-трудно избират генетично подходящ партньор.
 

 

Съвременните орални контрацептиви съдържат хормони, подобни на синтезираните в организма. Основната цел на противозачатъчните хапчета е да предпазят от нежелана бременност.
 Орални контрацептиви, освен от нежелана бременност, предпазват и от образуване на кисти в яйчниците.
 


Когато момичето приема орални контрацептиви и няма неприятни странични ефекти, яйчниците практически не образуват фоликули, спира се овулацията и тези яйчници се запазват здрави за момента, в който жената ще иска да забременее. В този период, когато едно момиче не желае бременност, а има хиперактивни яйчници, склонни да образуват функционални кисти е подходящо прилагането на контрацептиви. В годините, в които независимо, че е подготвена в биологичен аспект, но не желае бременност, жената може да запази здравето на яйчниците.
 


Известно е, че оралните контрацептиви предизвикват в организма на жената фалшива бременност с всичките и странични ефекти - чувство за гадене, главоболие, напрежение в гърдите, интерменструално прокървяване, което е често срещано в първите 2-3 месеца, болки в корема.
 


Освен тези типични за хапчетата анти-бебе странични ефекти, учените са установили, че контрацептивите могат да променят вродената способност на жените да избират генетично подходящия за тях партньор единствено по миризмата му. Тази способност е свързана с гените на имунната система, които осигуряват раждането на здрави деца и в повечето случаи е подсъзнателна и представителките на нежния пол дори не я осъзнават.
 


Резултатите от проведените научни експерименти показват, че участничките, приемащи орални контрацептиви са много по склонни да изберат представители на срещуположния пол,чийто миризма е сходна с тяхната собствена. Изследователите напомнят, че подсъзнателно  сме привлечени от хора, които излъчват различна от нашата миризма.
 


Според авторите на изследването, влиянието, което контрацептивите оказват върху възприятията може да повлияе не само способността за възпроизводство, но и да доведе до разпад на връзката. Учените предполагат, че жените могат да загубят интерес към партньора си спрат да приемат орални контрацептиви или започнат да приемат такива.