Противозачатъчните са орални контрацептиви, които успешно предпазват от нежелана бремнност в над 99 % от случаите при правилен прием. Въпреки това има много възможности, при които употребата им може да бъде неефективна.

 

Кои са най-често допусканите грешки, които компрометират действието на противозачатъчните таблетки?


1. Неправилна употреба. Оралните контрацептиви са ефективни единствено, когато се приемат правилно – всеки ден, в точно определен час. Какво се случва, когато пропуснете прием на таблетка? Ако с тази таблетка започва нова опаковка или е от първата седмица след плацебо таблетките, рискът от забременяване значително се повишава. Само когато са приемани от първата седмица, хормоните блокират овулацията. В случай, че се допусне пропуск, е необходимо да се използва и друг метод за контрацепция (напр. Кондоми), с който да се постигне 100% защита от нежелана бременност.


Ако пропуснете таблетка от средата или края на опаковката, рискът от забременяване е по-нисък, тъй като овулацията вече е била инхибирана, но все пак „имайте едно на ум“ и вземете необходимите допълнителни предпазни мерки.

2. Повръщане. Честото повръщане може да намали абсорбцията на активните субстанции, при което да се понижи ефективността на противозачатъчните. При повръщане, настъпило в рамките на 2 часа след прием на таблетката, е много вероятно хормоните да са останали неусвоени от организма. Необходим е прием на нова таблетка от опаковката. При често повръщане в резултат на инфекция, приемът на противозачатъчните е неефектифен и е необходимо изполването на друг метод за контрацепция. Еднократно повръщане, настъпило след повече от 2 часа от последния прием, не повлиява абсорбцията на активните съставки. 

 

3. Възпалителни заболявания на червата, например болест на Крон или други възпалителни заболявания на червата, които причиняват чести диарии, могат да доведат до невъзможност за усвояване на хормоните, съдържащи се в противозачатъчните, и да намалят ефекта им.

 

4. Лекарства, представляващи ензимни индуктори ускоряват метаболизирането на други лекарства, приети в комбинация с тях. Така те предизвикават по-бързото им елиминиране от организма и намаляват ефекта им. Към тези лекарства индуктори, които понижават ефективността на оралните контрацептиви се отнасят:

  • Антибиотици, използвани за лечение на туберкулоза  – например рифампицин;
  • Антиепилептични средства – например фенобарбитал, фенитоин, карбамазепин, топирамат и др.
  • Противогъбични средства – например кетоконазол;

5. Грейпфрут. Консумацията на грейпфрут или сок от грейпфрут може да намали ефективността на противозачатъчните, тъй като той също е ензимен индуктор. Разбира се, това би се случило при редовна консумация на големи количества от този цитрусов плод.

 

6. Протеазни инхибитори. Това са лекарства, които се използват за лечение на болни от СПИН. Установено е, че някои от препаратите, които се използват при антиретровирусна терапия, намаляват действието на противозачатъчните – например невирапин.

 

7. Модафинил. Това е лекарствено средство, което се прилага за лечение на нарколепсия (прекомерна дневна сънливост) и сънна апнея. Установено е, че понижава ефективността на оралните контрацептиви.

 

8. Лекарствени средства, хранителни добавки и чайове с лаксативно действие. Освен стимулация на чревната перисталтика и пречистване на организма от токсини, средствата с лаксативно действие могат да попречат на действието на противозачатъчните, като предизвикат и тяхното елиминиране.

 

9. Жълт кантарион. Чаят от жълт кантарион е особено ефективен при състояние на лека до умерена депресия, тревожни разстройства, безсъние и др. В комбинация с противозачатъчни обаче жълтият кантарион, и по специално неговата активна съставка - хиперицин, може да намали ефективността им, поради повишено разграждане на естрогена. 


Очевидно действието на противозачатъчните зависи не само от стриктния контрол на прием, но и от комбинацията им с много други лекарствени и билкови средства. За да няма изненади, преди прием на друго лекарство, консултацията с лекар би дала яснота по въпроса и спокойствие.