Знаем си, че учените си нямат друга работа. Ето например наскоро екип от факултета по медицина на Имперския колеж в Лондон открива, че можем да лекуваме успешно психосексуални разстройства с хормон. Но пък откритията им понякога са толкова... секси!

 

Известно ни е, че тревожността, стресът и разни други фактори могат да ни докарат не просто до нищожно либидо, но и до сексуална дисфункция. Е, и на това намериха хапчето – киспептинът, известен още като метастин, може да подобри активността в тези мозъчни зони, които са заети със сексуалната възбуда и романтичната любов. (Правилно сте забелязали наименованието на хормона идва от английската дума за целувка – kiss, даже някъде се изписва и като KISS-1 – та, и целувката си има протеин, вече да знаете!)


 

Въпреки че темата изглежда забавна, днес сме напълно наясно, че психосексуалните разстройва са достатъчно сериозни и, за съжаление, доста разпространени. От сексуални разстройства често е засегнат масовият човек заради ежедневното напрежение, стреса, депресията. Не малко, уви, са случаите, при които те се дължат на сексуално насилие или негативно възприемане на собственото тяло (оттук тръгват булимията и анорексията например).

 

Често поставян проблем е еректилната дискусия, която очебийно няма как да не разтревожи, дори и в по-леката ѝ невинаги съзнавана форма като успешно поддържане на ерекцията във времетраене, необходимо за осъществяване на един полов акт.

 

Темата обаче не засяга само мъжете, въпреки че рядко говорим за женския оргазъм така, както за еректилната дисфункция, недостигането му от нея може също да се дължи на подобно психосексуално разстройство. Болката по време на половия акт и вагинизмът също могат да се дължат на такива.

 

Според водещия изследовател на труда проф. Уалджит Джило психосексуалното разстройство е често срещано при двойки, страдащи от безплодие заради стреса и тревожността, които изживяват.

 

„Изследванията в областта на репродуктивната медицина са фокусирани върху биологичните фактори, затрудняващи зачеването. Те действително имат основна роля, но не бива да пренебрегваме и тази на мозъка и емоционалните сигнали при този процес, които не са без значение и са само отчасти изучени“, подчертава той в публикация на сп. Journal of Clinical Investigation във връзка с констатацията на екипа.

 

Инжекция с въпросния хормон киспептин има потенциал да излекува симптомите на психосексуално разстройство. Този хормон реално се синтезира от хипоталамуса в мозъка. Киспептинът стимулира синтеза на два други важни хормона за организма и репродуктивните му функции – лутеинизиращия и фоликулостимулиращия, които пък на свой ред са свързани с производството на тестостерон и естрадиола. Протеинът на целувката според изследователите се намира и в други мозъчни структури като амигдалата, която е основният виновник за появата на емоционалното и сексуално поведение.

 

За получаването на тези резултати учените провели двойно сляпо изследване с участието на 29 млади души в добро здраве. При единия етап мъжете получавали инжекция с киспептин или плацебо, след което преминавали през магнитно-резонансна томография, от което станало ясно, че хормонът води въпросните мозъчни зони до повишена активност и стимулира сексуалната възбудимост и романтична нагласа. След приема на плацебо дори при атрактивни секс картинки такъв скок на либидото не се регистрирал.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Според учените киспептинът подсилва поведенческите схеми в мозъка, свързани със секса и романтичната любов, което дава основание за търсенето на нови методи за лечение на психосексуалните разстройства. 

 

Но това не е всичко! Според изследователите хормонът на целувката може да послужи като отлично средство за терапия на депресия. Защо?

 

По време на изследването при доброволците, подложени на инжекция с киспептин, се усилвала активността на тези мозъчните области, участващи с регулирането на негативното настроение, когато на тях им били показвани вместо предразполагащи сексуалното желание стресиращи образи и картини. Това не се регистрирало от томографията при наблюдаване на образи с неутрално съдържание. Мъжете получили киспептин в експеримента сами и отчели в анкетната листа, че се чувствали в по-добро настроение.

 

Естествено, за да се създаде ново лечение, е необходимо провеждането на редица други изследвания. Това, което засега е напълно ясно обаче, че киспептинът повишава активността на мозъка, замесена във формирането на сексуални и романтични емоции и подобрява настроението.