Проф. Емануеле Джанини е специалист по ендокринология и сексология от университета в Акуила. Това е първият специалист, който започва да изнася лекции по сексология в италианските университети.

 

Заради постиженията си е поставен в листата на италианските топ учени. Проф. Джанини е президент на Италианската асоциация по андрология и сексуална медицина, генерален секретар на Италианската асоциация по ендокринология. Член е на борда на директорите на европейски и световни научни дружества.


 

В рамките на Третата национална конференция по сексуална медицина, организирана от Българската асоциация по сексуална медицина, която се проведе през миналата седмица в София, той изнесе лекция, свързана с опита му при лечението на преждевременната еякулация.

 

 

- Проф. Джанини, кога говорим за преждевременна еякулация и каква част от мъжете имат такъв проблем?

 

Може да говорим твърде често! 1 на всеки 5 мъже страда от неконтролируема еякулация. За наличие на такъв проблем говорим при честа или рецидивираща еякулация при минимална сексуална стимулация, настъпила преди или малко след проникването, без мъжа да я желае, когато има невъзможност тя да се забави достатъчно дълго за задоволителен акт. Това може да бъде еякулация, която се появява преди или много скоро след проникването или еякулация настъпила при слаба ерекция, което не позволява извършване на полов акт. При това мъжът страда, тъй като не може да упражни никакъв или малък иконтрол върху еякулацията, от което изпитва притеснение и стрес.

 

Тази дисфункция винаги или почти винаги настъпва преди или по-кратко от 1 минута след проникването. Тази неспособност за забавяне на еякулацията, което води до негативни личностови последствия като например стрес, притеснение, чувство на неудовлетвореност, а понякога дори и до избягване на сексуална активност.

 

Това е най-честият сексуален проблем на мъжа, но не е най-честата причина за посещение при лекар. Има няколко причини, които допринасят за преждевременната еякулация. Стресът и депресията несъмнено влияят върху емоционалното здраве и могат да влошат състоянието.

 

В последно време обаче се обръща внимание на биологичните фактори.

 

Ако сексуалната анамнеза включва физически оплаквания, лекарят трябва да назначи определени изследвания. Може проблемът да идва от състоянието на простатната жлеза или от неврологични състояния.

 

Понякога преждевременната еякулация преминава в рамките на седмици или месеци. Ограничаването на стреса води до подобрение.

При друга част от мъжете обаче проблемът се проточва с месеци и години и тогава е нужна професионална помощ. Има няколко причини за това - нямаше известно лекарство до този момент. Самият проблем е подценяван от много лекари, смятат го не за заболяване, а по-скоро за психологически проблем.

 

Лечението, което се прилагаше беше скъпо и отнемаше време - посещения при психоаналитик, сеанси, използването на антидепресанти извън техните показания.

 

 

- Какво предизвиква тази дисфункция?

 

Като цяло проблемът е свързан с нарушаването на качеството на секса, а така повлиява самото качество на живот. При някои от пациентите проблемът е по-скоро психологически, при други е комбинация от психологически и физиологични фактори.

 

Мога да очертая няколко основни причини, като например вътрешни (водещи до депресивни симптоми), невробиологичи (вродена увреда и по-ниски нива на серотонин), ендокрилогични (хипертиреоидизъм, високи нива на тестостерон, ниски нива на пролактин), възпаление на долните пикочо-полови пътища и простатит, които се срещат най-често при млади мъже като резултат от начина им на живот.

 

Фактор за такъв проблем може да бъде и т.нар. коморбидност - проблем с други сексуални заболявания като еректилна дисфункция. При такива пациенти лечението на едното състояние може да е причина за другото.

 

 

- Каква е разликата между вродената и придобита преждевременна еякулация?

 

Аз като специалист имам свой собствен поглед. Не ги разглеждам като отделни случаи. Винаги работя на базата на рисковите фактори, независимо кога се е появил проблемът.

 

 

- Възможно ли е едно такова състояние да е индикация за друг?

 

Да разбира се! Както вече казах може да е причина за преждевременна еякулация, за наличие на простатит или психично разстройство. Доста здравословни проблеми могат да доведат до този проблем, като хормонален дисбаланс, заболяване на щитовидната жлеза, възпаления, неврологични заболявания и инфекции.

 

Диабетът е друг здравословен проблем, с който преждевременната еякулация може да бъде свързана, което подчертава необходимостта от намаляването приема на захар.

 

Знае се също така, че употребата на наркотични вещества могат да са отговорни за наличието на такъв проблем и увреждане на сексуалната функция като цяло. Страничните ефекти от приема на антидепресанти, статини, анксиолитици и кортикостероиди имат главна вина за сексуалната дисфункция при мъжете.

NEWS_MORE_BOX

 

 

- Какви са психологическите аспекти на това неразположение?

 

Основния проблем е невъзможността за контрол на еякулацията. От там и нарушеното самочувствие и депресията. Невъзможността за контрол на еякулацията и последвалата еякулация преди мъжа да е пожелал, често са причина за разстроство във взаимоотношенията в двойката, отчуждаване.

 

Преждевременната еякулация не е нито болест, нито някакъв недъг, защото в крайна сметка мъжът, който еякулира бързо, реално функционира напълно нормално – той има ерекция, изпитва оргазъм, еякулира и може да остави поколение.

 

Въпреки това, неконтролираната и настъпваща преди желания момент еякулация все пак води до проблеми в секуалната връзка, тъй като често, удовлетворението и удоволствието от нея са недостатъчни нито за мъжа, нито за партньорката му. Истинският проблем на много мъже с преждевременна еякулация, е че са попаднали в порочния кръг на “провала” и “чувството за вина”, систематично са “изненадвани” от еякулацията и имат понижено “сексуално” самочувствие, което може да ескалира дори до ограничаване на сексуалната активност от срах “да не се изложат”.

 

 

- Каква е ролята на жената в подобен случай?

 

За повечето анкетирани дами понятието сексуално удовлетворение включва не само самия полов акт, а и целувките, ласките и другите форми на сексуално стимулиране – и те са важни не по-малко от самото проникване.

 

Ако вземем предвид броя на засегнатите мъже, това означава и че много жени са засегнати. Много двойки са приели да живеят така. А и съществуват много начини за доставяне на удоволствие като съвокуплението не е единствения.

 

 

- Лесно ли мъжете признават за проблема си и се обръщат към помощта на специалист за неговото разрешаване?

 

Това много зависи от културата на всяка страна. Мисля, че за съвременният мъж не е проблем да сподели. А ако се притеснява, с правилната техника можем да го разпитаме и да го накараме да сподели. Лекувайки мъжа, лекуваме жената, двойката.

 

 

- В какво се изразява съвременното лечение на преждевременната еякулация и какъв е процентът на успеваемост при различните терапии?

 

Съвременното лечение е едно - Дапоксетин. Това е първият и единсвен перорален медикамент за лечние на преждевременна еякулация и е една малка революция в тази област. Преди него се използваха различни медикаменти, най-често техни "offlabel" индикации - като антидепресанти, локални анестеттици. Друг метод беше и е психологичното лечение. То е традиционно, но при него се изисква умел психолог. Тази терапия изисква много време и средства и резултатът от нея невинаги е ясен.

 

Дапоксетинът от своя страна наподобява краткодействащ антидепресант, но за разлика от тях, той има много бърза резорбция и елеминация. Има кратък полуживот и това го прави подходящ за прием при необходимост. 

 

Той не е психоактиван, има ефект още от първата доза. Подобряваконтрола на мъжа над еякулацията. Ето защо моето лечение на преждевременната еякулациявключва специалист сексолог и дапоксетин.

 

 

- Има ли други методи за лечение на сексуалната дисфункция?

 

Поведенческата терапия е един възможен подход за лечение на преждевременната еякулация. Най-често се използва т.нар "притискаща" техника. Когато мъжът усети, че настъпва преждевременна еякулация, той прекъсва половия акт.

 

След това той или партньорката му с три пръста (най-добре палец, показалец, среден) притискат главичката на пениса в продължение на 20 секунди, след което половият акт се подновява. Методът може да бъде повтарян колкото пъти е необходимо.

 

Ако се прилага успешно, тази техника позволява на мъжа да се научи как да забавя еякулацията чрез притискане и евентуално да я контролира без стискане. Този подход помага на около 60 - 90% от мъжете с преждевременна еякулация, но изисква кооперирането между двамата партньори.

 

 

- Изисква ли се воденето на по-здравословен начин на живот в такива случаи?

 

Алкохолът и тютюнопушенето са отколешен враг на организма и влияят на всяка телесна функция, включително и на половата система. Естествено, колкото по-здравословно живее мъжът, толкова по-добре ще се представя той в секса.

 

Едно от нещата, които са най-податливи на разстройства при нездравословно хранене е репродуктивната система. Това може да доведе до сексуални разстройства, включително и преждевременна еякулация.

 

Повечето съвременни диети се състоят предимно от генно модифицирани храни, консерванти, силно обработени продукти, които са лишени от естествени фибри, вода, протеини и ензимно съдържание. Подобен вид храни са крайно недостатъчен източник на хранителни вещества, необходими за здравословното функциониране на организма.

 

Като начало може да се започне с избягването на всякакъв вид рафинирана захар, сладки сиропи и глюкози. По възможност захарта не бива да присъства при здравословното хранене. Рафинираните захари са най-честата причина за затлъстяването и заболяване от диабет.

Тя също намалява нивата на тестостерона, който играе основна роля в доброто функциониране на  половата система.

 

Хубаво е да се изключат напълно соевите продукти от менюто на мъжа. Исторически погледнато, будистките монаси в Азия са използвали соя за премахване на сексуалното желание. Това е така, защото соята спомага за производството на естроген. Това може да доведе до хормонален дисбаланс при мъжа, което неизменно може да навреди на сексуалната му функция.