Приемът на болкоуспокояващи по време на бременност увеличава риска от развитие на нарушения на гениталиите при неродените момчета, откриха изследователи от Дания, съобщава EurekAlert.

 

 


В изследването участват 834 бременни жени от Дания и 1500 бъдещи майки от Финландия.
Учените се интересуват от честотата на приложение на нестероидни противовъзпалителни средства (ненаркотични аналгетици), като ибупрофен, аспирин и парацетамол.
Новородените бебета са изследвани за криптохизъм - вродена малформация, при която един или двата тестиса не се спускат в скротума.

 

 

Тестисите се образуват в коремната кухина на плода и към края на бременността се спускат в скроталната торбичка. Предвиждането им става по ингвиналния канал. Преди раждането тестисите вече се намират в кожната торбичка.
 

 

Според учените приемането на противовъзпалителни обезболяващи средства по време на бременността може да повлияе върху развитието на половата система на бебето и дори да затрудни или да спре спускането на тестисите в скротума.
 

 


Резултатите от проведеното изследване показват, че едновременното използване на две от трите лекарства по време на бременност увеличава риска от раждането на дете с крипторхизъм 7 пъти в сравнение с жените, които не приемат противовъзпалителни медикаменти.

 

 

Учените също така установяват, че най-неблагоприятният период за приемане на ненаркотични аналгетици е вторият триместър от бременността, тъй като повишава два пъти риска от крипторхизъм.

 

 

Оказва се, че ибупрофенът и ацетилсалициловата киселина, са значително по-вредни - те повишават риска от развитие на този вроден дефект 4 пъти.

 

 

Едновременното приемане на два вида медикаменти по време на втория триместър на бременността повишава риска от крипторхизъм 16 пъти!
 

 


Според изследователите трите медикамента - ибупрофен, аспирин и парацетамол, намаляват производството на мъжкия полов хормон тестостерон в плода, което от своя страна води до нарушена функция на половите органи.

 

 

Изследването е проведено от Хенрик Лефърс и колегите му от университета в Копенхаген. Резултатите са публикувани в списание Human Reproduction.