Болката след секс е често срещано явление, като се счита, че една от всеки три жени имат болки по време или след полов акт. Ако след секс се чувстват стомашни болки, то причините за това може да са няколко.

 

Първо, болката може да е следствие от сексуалната поза и най-вече това може да се дължи на по-дълбокото проникване на мъжкия член. Според д-р Хай Шин, директор на отдел „Здраве, акушерство и генекология на жените” ключът е в избора на позиция, която жената трябва да заеме по време на секс и най-вече в контрол на дълбочината и честотата на проникване. Тя предлага да се заеме поза настрани тип „лъжичка”, която не позволява дълбокото проникване.Причина за болка след секс е също наличието на ендометриоза. Според д-р Шин болката в таза по време и след секс е един от най-честите симптоми на заболяването. Според нея тежката форма на ендометриоза може да причини силна болка в резултат от срастванията, но дори и да няма такива, ендометриозата отново ще причини болка заради възпалението. Затова при силна болка се препоръчва посещение на гинеколог, за да се диагностицира ендометриозата със сигурност. Трябва да се отбележи, че кистите също може да са причина за болка по време на секс или след него.


Ако жената има вагинална сухота в резултат от менопауза или друг фактор, е много вероятно да се изпитват неприятни и силни болки по време и след сексуалните взаимоотношения. В такъв случай също е препоръчително да се направи консултация с лекар специалист.


Не на последно място по важност е и наличието на инфекция, която може да причини болка след секс. Според д-р Шин вагиналната инфекция най-често е причинена от бактерии, които се разпространяват лесно, но също сексът допринася за тази болка, като причинява още по-голямо раздразнение.

 

Затова при усещане дори за лека болка след секс е препоръчително посещение при гинеколог.