Болката по време на секс е фактор, който, освен че лишава жената от удоволствието, може да бъде и сигнал за наличието на здравословен проблем. На какво може да се дължи болката при секс?
 
Вагиналната сухота е сред причините за болезненост при жената по време на секс. Тя се свързва с недостатъчни нива на хормона естроген, но може да е симптом на по-сериозни състояния, касаещи здравето, като автоимунно заболяване и синдром на Сьогрен
 
Третирането на проблема може да бъде с хормонална терапия, добавяне и прием на адекватни количества моно- и полиненаситени мазнини към хранителния режим, хидратиране на организма, което помага за поддържането на лигавиците влажни и функциониращи. 
 
Може да се наложи избягване на продукти, които дехидратират организма, както и употреба на лубрикант
 
Приемът на контрацептивни таблетки може да доведе до хормонален дисбаланс, който да бъде причина за болка по време на секс
 
Ефективно решение в подобен случай е хормоналната заместителна терапия, която балансира нивата на хормоните и облекчава болката.
 
Вулводинията също е сред вероятните причини за болезненост по време на полов акт. Типично за състоянието е необяснима болка във вулвата, която се характеризира с точка на хиперчувствителност. Тя обикновено се намира на входа на влагалището
NEWS_MORE_BOX
 
Здравословен хранителен режим, орални и вагинални пробиотици са ефективен начин да се намали появата на гъбични инфекции и да се предотврати развитие на заболяване. 
 
Вагинизмът е състояние, което може да доведе до болезненост при секс. То представлява силно напрежение, спазъм на мускулатурата на влагалището и тазовото дъно, което затруднява половия акт или го прави невъзможен. 
 
Според специалистите най-добрата физическа терапия за справяне със състоянието са упражнения за тазовото дъно. При вагинизъм е препоръчително да се проведе и консултация с психолог, който би могъл да открие неосъзнати задръжки  по отношение на секса...
 
Другите възможни причини за болка по време на полов акт включват цистит, колит, както и някои полово предавани болести. Тя може да е и следствие на поликостоза на яйчниците. Възможно е болката да продължи и след края на половия акт. 
 
Това неразположение не бива да се пренебрегва. Препоръчително е провеждане на консултация с гинеколог.